Съдии и прокурори тестват дистанционото гласуване

Днес и утре предстои първото в България експериментално електронно дистанционно гласуване на всички съдии, прокурори и следователи. Настоящият състав на Висшия съдебен съвет вече прие правилата и създаде организацията за този тест. С него ще се изпробва новата система за гласуване през интернет.

През януари 2017 г. в Прокуратурата ще се проведе избор за член на прокурорската колегия на мястото на починалия Камен Ситнилски, който да довърши мандата в VII-мия състав на ВСС. 2017 г. всеки съдия, прокурор и следовател ще може да участва в избора на професионалната квота на VIII-мия състав на Висшия съдебен съвет, като участва на Общо събрание или упражни активното си избирателно право през интернет. Очаква се повишаване на активността при прекия избор - един магистрат един глас - който бе въведен с измененията на Конституцията.

Експерименталното гласуване ще „избира" измежду доброволци от членовете на ВСС от 6-тия и 7-мия състав. Предвидено е максимално натоварване на системата като трите професионални общности ще гласуват в един, а не в различни дни. Така системата ще бъде проверена на практика и с оглед на сигурност за тайната на вота. Системата гарантира прозрачност, икономия на време и средства. Тя би могла да бъде използвана и за представително допитването до работещите в съдебната система и по други въпроси. На всяко заседание на Пленума на висшия съдебен съвет - а те се излъчват пряко онлайн - се приема информация за хода на подготовката на експеримента.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини