Парите за снегопочистване похарчени през лятото за храсти

Парите за снегопочистване са изхарчени през лятото, обяви министър Лиляна Павлова. Тя иска 6 часа преди валеж готови снегорини. Някои проходи ще бъдат затворени
На пресконференция обаче тя увери, че макар да не е наличен бюджет за зимното поддържане, е създадена необходимата организация. 

"На 17-ти ноември ще обявим пълна готовност за зимното почистване. От тази дата всички снегопочистващи фирми ще са задължени да прилагат правилата за почистване по време на зимна обстановка. На 18 ноември ще бъде проверено дали фирмите, които не са отговаряли на изискванията, са отстранили проблемите и разполагат с техника и материали“, добави Павлова, цитирана от "Фокус". 

По-рано тя коментира пред Нова телевизия, че парите за зимно почистване са изхарчени през лятото, уж за изрязване на храсти край пътищата. Само за това са похарчени 10 милиона лева. По думите й, ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата. 

Павлова показа карта на България, по която става ясно кои области са готови за зимния сезон. Не са готови - София област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян, не напълно готови са - Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Хасково, готови са - Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Добрич, Велико Търново, Силистра и др. 

По думите й не е предвидено в договорите на фирмите, които отговарят за поддържането на пътищата подписани от АПИ, че трябва да почиства и на територията на общините. Такива проблеми има в общините Смолян, Пловдив и по-малките населени места, но най-сериозно е положението в Габрово, където зимата е тежка. При големия снеговалеж този месец градът бе напълно блокиран.

По повод магистралите министърът допълни:

"Най-критично е състоянието на магистралите "Люлин" и "Струма". Там ситуацията е много притеснителна и давам пример. От необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини, имаме четири”. 

Лиляна Павлова подчерта, че се въвеждат нови правила, от което фирмите са леко притеснени -  шест часа преди започването на снеговалежа, на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови, запалени снегорините. 

Ще бъдат затворени някои планински проходи през зимния сезон, за да избегнем инциденти, заяви пък шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. 

Проходите Етрополе-Златица и Върбишки са затворени целогодишно, но голяма част от водачите, които се ръководят с GPS и най-вече чужденците не знаят това. На сайта на АПИ могат да бъдат проверени всички проходи, които ще бъдат затворени за зимата, както и тези, които ще бъдат почиствани“, обясни Лазаров. 

По думите му падналия сняг затруднява спасяването на хората, които са опитали да преминат през този маршрут. Поради тази причина ще бъдат трайно затворени, така че да не може да минават никакви автомобили. 

Други проходи, които затваряме през зимния сезон – Троян Карнаре и Люлинския проход.Те са с висока надморска височина и там пада много сняг – над 3-4 метра. Този тип проходи много трудно се поддържа, защото там вали през цялата година и на практика поддържането им е невъзможно“, обясни инж. Лазаров.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини