Протести срещу Виктор Понта в Румъния

Хиляди румънци излязоха на улицата два дни преди втория тур на президентските избори, за да поискат "свободен" вот и да настояват за оставката на премиера Виктор Понта, който е фаворит на изборите.

"Дойдох, за да защитя правото си на глас и да се уверя, че детето ми ще може да гласува, когато порасне, където и да се намира", заяви пред Франс прес Алида Ристеа, един от около 500-те протестиращи, събрали се в Букурещ. Протестиращите упрекват правителството, че е попречило на румънците в чужбина да упражнят правото си на глас на първия тур на 2 ноември, като отворило недостатъчен брой избирателни секции.

Около 160 000 румънци, живеещи в чужбина, успяха да гласуват, повечето от които подкрепиха кандидата на десницата Клаус Йоханис. "Понта, оставка" и "Избирателни секции в чужбина" скандираха протестиращите, повечето от които бяха млади хора.

В Клуж над 6000 протестиращи според жандармерията се стекоха в центъра на града, скандирайки "Солидарност" и "Долу Понта". "Ако в неделя вечер Румъния бъде разделена на две, искам да съм в републиката на младите, които са се събудили и вече не приемат лъжите", заяви студентът Марсел Толчеа пред хиляда демонстранти в Тимишоара. Протести в знак на солидарност с румънците в чужбина се проведоха също в Сибиу, Яш и Арад.

Дясноцентристкият президент Траян Бъсеску, който е заклет враг на Понта, призова от негова страна румънците да гласуват масово, за да не позволят "Румъния да попадне в ръцете на демагози". Социалдемократът Понта спечели първия на президентските избори с 40% от гласовете спрямо 30% за Йоханис.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини