Лидерите от Г-20 обещаха да изкоренят епидемията от ебола

Лидерите на 20-те най-богати страни на планетата обещаха да направят всичко възможно, за да изкоренят епидемията от ебола, която отне живота на повече от 5000 души в Западна Африка, предаде Франс прес.

"Страните от Г-20 поемат ангажимента да направят всичко необходимо, за да изкоренят епидемията и да преодолеят нейните средносрочни икономически и хуманитарни последици", гласи комюнике, публикувано в Бризбейн след първия ден от срещата на върха на Г-20.

Австралийският премиер Тони Абът, който е домакин на започналата днес среща, се ангажира с инициатива световният брутен вътрешен продукт (БВП) да бъде увеличен с 2 трилиона долара, предаде Асошиейтед прес.

Абът обеща също по-свободна търговия и повече инвестиции в инфраструктурата.

Премиерът неведнъж даде заявки, че тазгодишното събиране на лидерите на 20-те най-големи икономики в австралийския град Бризбейн ще бъде повече от говорене. Той посочи, че плановете за
растеж ще прибавят милиони работни места и ще подсилят световния БВП с над 2 процента над очакваните нива за идните пет години.

"Това са милиони работни места и трилиони долари допълнителна продукция", каза Абът при официалното откриване на двудневната конференция на Г-20.

"Това е нашето послание към света: че правителствата могат да изпълняват, че правителствата могат да се споразумяват, че светът може да бъде по-добър, че може да има по-голяма заетост, по-висок растеж и повече работни места", подчерта австралийският премиер.

Абът, цитиран от Ройтерс, заяви, че би искал дискусията да се съсредоточи върху политиката на икономическите реформи, но добави, че всеки от участниците може да поставя въпроси, които желае.

"Посланието, което трябва да дойде от нас през следващите два дни, е послание на надежда и оптимизъм", отбеляза премиерът в началото на 9-ата среща на върха в Австралия, предаде ДПА.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини