Трюфел гигант откри родопчанин на границата

Семейството пази ценната находка, докато намери подходящ търговец, който да купи скъпия деликатес

Голямата бяла грудка от редкия вид бял трюфел е била намерена още през август, но се съхранява във фризер докато намери добри купувачи. Рекордната находка е с тегло 627 грама и е открита случайно в района на горното поречие на Арда до гръцката граница . „Гъбата е рядко срещана, над земята се подаваше само малко бяло връхче от няколко сантиметра, всичко беше под земята, а когато проверих в интернет и разбрах, че данните и описанието съвпадат, не можех на повярвам на късмета си“, разказва откривателят Денислав Илчев от село смолянското село Смилян.

Денислав умишлено крие мястото, защото според него дивото гъбарство, особено на скъпи видове е като иманярството. Според него мястото на находката трябва да остане неизвестно, за да се спести нашествието от гъбари, въпреки че продължават да го разпитват с надежда да намерят поне ориентир за района на ценната находка със специфичен аромат и вкус.

Семейството на Денислав смята, че това е тяхната „късметлийска гъба” и докато чакат подкходящи купувачи, я пазят във фризер. Съпругата на късметлията Ася обаче не се изкушава да прави кулинарен експеримент дори и с малка частичка от гъбата: „Като мирис е много странна-нещо смесено между гас, чесън, специфично е“, разказва тя. Според търговци на гъби находката наистина е бял трюфел, но само с лабораторен анализ може да се докаже дали екземплярът е от видовете бял трюфел, които привличат търговски интерес.

Най-ценните видове бял трюфел, към които има търговски интерес, не се намират в България. Според дългогодишният специалист в гъбарството Славчо Мадански, черният трюфел отдавна не е рядкост и в Смолянско все още се изкупуват екземпляри есенен черен трюфел.

Според Мадански летният обилен урожай от черен трюфел е достигал до 2 тона за 3 седмици от пункт за изкупуване на гъби в района на Шумен. Трюфели се изнасят най-много за Франция, Германия, Испания, Холандия и Белгия, а основният купувач е Италия.

В Родопите и в страната се срещат черни трюфели, а урожаят им през това лято е по-висок от обичайните добиви, коментира Славчо Мадански. Около 90 евро за кг се изкупува първокачественият есенен черен трюфел в момента, докато през летните месеци цената е паднала до 35-40 евро заради обилната реколта.

Щиляна Чакърова 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини