Депутатите обсъждат днес бюджетите на държавата и на здравната каса

На извънредно заседание днес депутатите от 43-ото Народно събрание ще обсъдят на първо четене актуализацията на държавния и на здравния бюджет до края на годината.

Миналата седмица Министерският съвет направи промени по предложението за актуализация на служебното правителство, като в крайна сметка се спря на увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП или 2.992 млрд. лева, с риск за влизане в процедура за свръхдефицит. В четвъртък след четиричасова дискусия предложенията бяха одобрени и от временната бюджетна комисия в парламента, включително и за отпускане на допълнителни 100 милиона лева за 2014 г. на Националната здравноосигурителна каса.

С актуализацията е предвидено да се осигурят 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. за социалното министерство, по 16.4 млн. за регионалното и за земеделието, 5 млн. за правосъдието и 10 млн. за ВСС, както и 3 млн. за МВнР. В мотивите към документа е записано, че проблемът с недостига на финансиране е най-сериозен в Министерството на вътрешните работи заради промените в закона, с които се увеличават възнагражденията и социалното осигуряване на служителите, но без тези разходи да са били предвидени в държавния бюджет в началото на годината. 80 на сто от разходите на ведомството са именно за персонал.

За здравеопазване освен допълнителни 100 млн. за покриване на здравноосигурителни плащания на НЗОК, се отпускат и още 24.2 млн. за Министерството на здравеопазването. Допълнително вътре от ведомството са преразпределени още 22 млн. лв. С общо 46 млн. лв. ще се покрият ангажиментите на МЗ до края на годината като психиатричната помощ, грижата за пациентите на хемодиализа, лечението на болни от ХИВ/СПИН, спешната помощ.

Финансовият министър Владислав Горанов представи проекта за актуализация миналата седмица с обяснението, че заложените стойности на приходите в бюджета за 2014 г. са нереалистични. Около 670 млн. лева е очакваното неизпълнение по ДДС за годината, а от акцизи ще постъпят с 318 млн. лева по-малко. Прогнозите за приходите от корпоративния данък се разминават с почти 79 млн. лева.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини