Павлова: Брюксел е загубил доверието си към България

Виждам загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете. Това беше усещането, с което останахме всички. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след посещението й в Брюксел заедно с министрите Ивайло Московски, Ивелина Василева и вицепремиера Томислав Дончев и проведените разговори в посока намаляване на очакваната загуба на средства до края на годината и възстановяване на плащанията към държавния бюджет, предаде бтв.

Тя обясни, че спрените средства по ОП „Регионално развитие“ са над 1 милиард. Проектите са по Приоритетни оси 1 и 3 - за устойчиво регионално развитие и туризъм.

„Всички проекти, които се изпълняват по тази програма, са със спряно европейско финансиране, което означава нулево възстановяване от Брюксел, но пълен ангажимент те да се разплащат със средства от държавния бюджет, докато не възвърнем доверието на европейските институции и те не отблокират тези средства. Ако ние не разплатим проекти за 210 милиона лева до края на декември, автоматично, по правилото трябва да ги върнем на Европейската комисия“, обясни министър Павлова.

По думите й има риск от загуба на средства и заради необходимостта от налагане на финансови корекции по вече текущи проекти.

„Нито една магистрала, нито една жп линия, нито една пречиствателна станция и нито един проект за ремонт на училище или детска градина, или градски транспорт не е навреме и постоянно имаме закъснения. Ако не довършим всички тези големи проекти, които имат забавяне около година - година и няколко месеца, България ще загуби парите за тях и ще трябва всъщност да върне и това, което е получила“, каза още Лиляна Павлова.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Gu
    Gulfstream
    0 0
    12:07, 21 ное 2014
    Шантава свиня.
  • 2
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    0 0
    14:15, 21 ное 2014
    Ne bruksle a nie v bulgariq sme zagubili doverie v tqx , kade go ima tazi glupost pla6ta6 4lenski vnos 2 miliqrda i osvoqva6 ot tqh edva edva 700 miliona evro , do ri i dete v 2 klas 6te vi kaje 4e nie pla6tame pove4e ot kolkoto polu4avame i koior faida ot cqloto ne6to xa kajete vie ....
Последни новини