Арести и ранени след черния петък във Великобритания

"Черният петък" във Великобритания завърши с арести и ранени, съобщава CNN. Дългите опашки и ограничените наличности в магазините повишиха напрежението сред чакащите и някои от тях стигнаха до саморазправа.

Пред някои магазини опашките започнаха още в четвъртък вечерта. Още тогава напрежението беше видимо, като районната полиция в Манчестър обяви, само тогава е имало двама арестувани. Органите на реда призоваха хората към спокойствие чрез профилите си в социалните мрежи.

Молбите им обаче останаха нечути. С отварянето на магазините в полунощ настана хаос, в който хората тичат в опит да стигнат първи до желаните стоки. Най-големите тълпи бяха пред магазините Asda, които са част от американския гигант Wal-Mart и Tesco.

"Хората се катереха по лавиците, служителите търсеха къде да се скрият, хората се бутаха и биеха и хвърляха стока. Всичко това беше още преди разпродажбата да започне", коментира посетител в Tesco малко преди магазинът да обяви началото на промоциите.

"Хората се хапеха, удряха, ритаха, беше ужасяващо. Много, много лошо", коментира Рос Люис от Кардиф.

В Tesco жена получила наранявания по главата след като телевизор е паднал върху нея. Необходима е била линейка, която да я откара в болница за лечение. Друга жена пък е била със счупена китка.Ръководителят на полицията в Манчестър обвини търговците в лоша организация и подценяване на ситуацията. Само в този район полицията е била викана в седем магазина заради сбивания и стъпкани хора. Полиция е била викана още в магазини в Дънди, Глазгоу, Кардиф и Лондон, където също е имало задържани по-агресивни клиенти, съобщава БиБиСи.

"Събитията бяха напълно предвидими и съм разочарован, че магазините не разполагаха с достатъчно охрана. Не помага и фактът, че в малките часове на нощта полицейските ресурси са малко", коментира Питър Фей.

Говорител на Tesco пък заяви, че проблем е имало само в "малък брой" магазини, но не уточнява колко. Пред БиБиСи той допълва, че промоцията е била в над 600 магазина от веригата.

По-късно в Twitter Фей допълни, че е много разочарован от магазините, които според него "не са научили урока от миналата година". "Нашите полицаи имат предостатъчно други задачи", написа още Фей в микроблога.

Неговият заместник, Иън Хопкинс пък критикува и самите клиенти. "Тяхното поведение е потресаващо", заявява Хопкинс.

При вида на оформящите се опашки и блокирането на заобикалящите ги улици, някои магазини са повикали полиция преди да отворят, за да контролира тълпите. В тези супермаркети не е имало инциденти, но според полицията това е трябвало да се свърши от охранителни фирми.

Въпреки всичко очакванията на търговците са, че черният петък тази година ще реализира по-големи приходи отколкото коледното пазаруване в последния момент, което е традиционно за британците. Според прогноза на Visa Europe, по време на черния петък са харчени по 360 хил. паунда на минута.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини