Сепаратистите „национализираха” енергетиката в Донбас

Ръководителят на самообявилата се Донецка народна република в Източна Украйна Александър Захарченко подписа указ за въвеждане на държавно управление в предприятията от енергийния сектор, петролния, газовия и въгледобивния отрасли, намиращи се на територията, контролирана от сепаратистите.

От ръководството на ДНР казват, че така искат да засилят контрола над добиваните в Донбас въглища.. По-рано тази седмица бе национализирана и търговията на дребно.

В петък министерството на енергетиката в Киев нареди да се прекрати работата на въгледобивните предприятия в Луганска и Донецка области, контролирани от сепаратистите. Това засяга 252 предприятия, допълват от ведомството.

Въпреки това "Донецкоблэнерго", водещата компания в районната енергетика, обяви, че продължава да работи. Тя принадлежи на Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна, чийто бизнес е основно в окупираните територии.

Около 4 млн. тона въглища не достигат на Украйна за зимния период и властите в Киев обявиха през есента готовност да ги купят от територията на ДНР. Но сепаратистите казаха, че ще продават на всяка друга страна, освен на Украйна.

Русия е другият логичен източник на въглища и Украйна обяви, че е готова да купува, но на 24 ноември министерството на енергетиката съобщи, че вносът е спрял по неизвестни причини.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини