Френският посланик: Имате генерален проблем - много гнили ябълки в съдебната система

Пореден опит за рейдърство. Този път потърпевша е голяма компания за производство и търговия с вина и водка.

Предисторията

Става въпрос за "Белведере Кепитъл Мениджмънт" - собственик на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. С решение от миналия петък производителят е с подменен менидмънт след съдебно решение. Същвременно фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.

"След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”. Това разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф в ефира на bTV.

През октомври тази година след "неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност" и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества e назначен временен синдик, твърди Смирноф. Същвременно е наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдия постанови сегашното управление да бъде спряно, а синдикът да поеме управлението, обясняват от "Белведере Кепитъл Мениджмънт".

Смирноф обяснява още: „Миналият петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение да бъда заменен като управител от синдика".

Кои са съдията и синдикът

Съдийката, взела решението, е Румяна Ченалова от Софийския градски съд, а синдикът е Панайот Велков.

Съдия Ченалова е известна с това, че на случаен принцип получава почти всички съдебни спорове между компаниите, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски. След началото на войната между двамата, нейни съдебни решения отнемат управлението на ключови дружества от задържания в Сърбия банкер.

Само през юни в СГС са внесени четири молби и искания, които са част от раздялата между Цветан Василев и фирми, свързани с депутата от ДПС. Три от тях са разпределени през системата за случаен подбор на един и същ съдия - Румяна Ченалова, при избор от 22-ма съдии. Четвъртият иск се пада на друг съдия, но е оттеглен още на следващия ден.

Синдикът Панайот Велков, назначен да поеме контрола над френската компания, е довереник, който съдия Ченалова и друг път е назначавала в коропративни спорове. При делото за несъстоятелност срещу ТВ7, когато Николай Бареков прави иск срещу телевизията, отново чрез системата за случаен подбор, за съдия е избрана Ченалова. И там Панайот Велков отново е избран за синдик. Телевизията е окупирана от гардове на фирмата „Делта гард”. Същата фирма вече охранява и френския производител на алкохол. Когато е назначен за синдик на ТВ7, Велков сключи договор за почти 1 милион лева за сметка на закъсалата телевизия с охранителната фирма.

Коментарът на френския посланик

В ефира на bTV посланикът на Франция негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан обясни, че само една от дъщерните фирми на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" има задължение. Въпреки че то е платено, в компанията-майка е назначен синдик, който започва да се разпорежда.

Сигурно целта е дъщерните фирми да фалират, има охранителна фирма, която е влязла, коментира посланикът. Той разказа, че с назвачето на Велков е бил сключен и договор за охрана за 30 хил. евро на месец. Тези пари отново трябва да дойдат от производителя.

Не мисля, че съдията беше избрана на случен принцип. Трябваше да се чака 2 часа, за да се падне делото на съдия Ченалова, заяви категорично дьо Кабан. Той допълни, че няма съмнения, а е убеден, че има връзка между съдията и синдика. На въпрос знае ли кой седи зад  двамата, дипломатът отговори, че няма идея.

По време на интервюто стана ясно, че това не е единичен случай. Колега на посланика му разказал, че нещо подобно се е случило и с компания от неговата страна. На въпрос за коя държава става въпрос, френският посланик отговори, че не може да каже.

"Има генерален проблем със съдебната система", категоричен беше посланикът. Според него в родната съдебна система има гнили ябълки, а връзките между отделните политически и икономически субекти са неясни.

На въпрос: "Каква е оценка Ви за съдебната система в България", дьо Кабан се засмя и заяви, че не може да каже. Той добави, че трябва да се изчака докладът на Европейската комисия и какви мерки ще вземат от Министерството на правосъдието.

Все пак дипломтът отчете, че има много българи, които искат справедлива системата, но те не знаят как да работят заедно.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Пак френски реверанси - Проблема не е генерален - става въпрос за Фатална грешка, която стои в Бг вече от много години!
  • 2
    Ст
    Странджата
    1 -4
    17:45, 7 дек 2014
    Аман от педераси!. Тия навремето искаха да им се извиним,че ги елиминирахме за САЩ 92.
    • Vi
      Viktor_1418022308
      0 0
      09:03, 8 дек 2014
      Не знаех,че през 92-ра имаше световно в щатите , или каквото и да било там.
  • 3
    ??
    ???
    1 -1
    12:00, 8 дек 2014
    Ей, хора, научете се да пишете правилно на родния си език! И тогава пишете коментари...:) Припомнете си правилата за това, кога се пише пълен член и как се пише педера*Т........ :*
    • 11
      111
      0 0
      13:42, 8 дек 2014
      Ти да не си педераст, че толкова се вълнуваш за правилното изписване?

Още новини

Последни новини