Ченалова: Защитих кредиторите на френската фирма

Съдия Румяна Ченалова обяви, че не е вдигнала запора върху френската фирма и е оставила синдика, за да не бъдат ощетени кредиторите й, които вече станали шест.
Проверяваната от Висшия съдебен съвет за корупция съдийка от Софийски градски съд отново заяви, че френският посланик, който я обвини за неправомерни действия срещу фирма "Белведере", е бил подведен от неверни данни.

Смятам, че той има лично отношение към казуса и не мога да приема тези упреци, заяви тази сутрин пред bTV Ченалова.

"Да, от фирмата са платили 114 000 лева задължения, но от една страна те дължат още милиони, освен това се забравя един много важен момент - че в закона има срокове и правила и за да бъде прекратено производството е необходима молба от кредитора, не от длъжника. Междувременно постъпиха жалби за неизпълнени задължения от още трима кредитори, а в понеделник и още един и така стават шестима", обясни действията си Ченалова.

Тя подчерта, че целта на синдика е била да не се позволи да се разпилява имущество на фирмата, да не бъдат ощетени кредиторите. А от "Белведере" извършили именно такива неправомерни действия - започнали разпоредителни действия със средства - да теглят пари на каса, да сключват договори, без да уведомят синдика, въпреки неговото изрично предупреждение.

Освен това съдийката отрече да е излъгала ВСС, че не познава синдика Панайот Велков, като обясни, че са я патили дали го е назначавала по друго дело, а тя отговорила, че не си спомня, защото работи с много синдици.

Тя подчерта, че няма близки отношения с него, но призна, че работи добре с него, защото "е различен от останалите синдици, неговата работа не е толкова формална, той е активен, буквално живее в тези дружества".

Ченалова отхвърли и твърденията, че уж случайно са й се паднали много от делата, срещу фирми, свързани с Делян Пеевски. Тя изреди различни фирми, сред които и "Булгартабак", срещу която например били водени 4 дела от четирима различни съдии.

"Не смятам, че уронвам престижа на съдебната система, защото всяко от тези действия, които съм извършила, е било обект на проверка, а голяма част от моите актове са потвърдени на втора инстанция", заяви още Ченалова.

На въпроса дали спи спокойно, тя отговори отрицателно, защото "като всеки нормален човек" била под напрежение.

Вчера френският посланик Ксавие Дьо Кабан се срещна с премиера Бойко Борисов по закуса, но не бе изнесена информация за разговорите им.

В същото време дипломатът написа в Туитър за Ченалова "все по-нахална".

Междувременно бащата на едно от убитите пред дискотека "Соло" момчета показа писмо от адвокат, в което се твърди, че Ченалова е корумпирана. В него пише, че получила обещание да я „дръпнат във ВАС, ако реши делото „правилно”. Тя оправда подсъдимия Илиян Тодоров и макар на втора инстанция той да бе осъден на доживотен затвор, успя да избяга и е в неизвестност.

Проверка в цялото търговско отделение

Членът на ВСС Галина Карагьозова съобщи пред БНР, че не само ще бъде направена пълна проверка на съдия Ченалова, но започва и цялостна ревизия на търговското отделение на Градския съд.

"За да решим етичния казус "Ченалова" сме разпоредили събирането и на много друга информация от много източници", допълни Карагьозова.

По повод започналата нова проверка на системата за случайно разпределение на делата, за което призоваха и премиерът, и правосъдният министър, тя подчерта, че първата категорично е потвърдила несъвършенството на софтуерния продукт.

"Сегашната работа от широк кръг специалисти цели да се намери най-подходящия от техническа, финансова и правна страна продукт, който да се ползва в бъдеще. Но, ако трябва да се въдвори цялата деловодна система, трябва да се закупят лицензии за всяко работно място, което е много скъпо", добави Карагьозова, която изтъкна, че срокът за приключване на проверката е 5 януари.

По повод публикации, че политиците сериозно обсъждат смяната на състава на ВСС тя отговори, че не коментира неназовани източници.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини