Въоръжен мъж държи заложници в кафене в центъра на Сидни (видео)

Въоръжен мъж, вероятно последовател на "Ислямска държава", взе около 20 заложници в кафене в центъра на Сидни. Петима са успели да избягат. Водят се преговори.
Австралийската федерална полиция отцепи централния площад в Сидни Мартин плейс, където около 9:45 часа местно време в понеделник сутринта неизвестен въоръжен мъж взе заложници в кафе магазин "Линд" (Lindt), предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според информациите, заложниците са около 20 души – работници в заведението и клиенти.

На прозореца на кафенето се вижда черен флаг с надписи на арабски език, държали са го двама заложници. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговия пророк".

Малка група от трима заложници успя да избяга от кафенето, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Бягството бе показано на живо по австралийска телевизия.
По-късно от заведението са успели да излязат още две жени.

Австралийската полиция съобщи, че са в ход преговори с въоръжения мъж, който държи заложниците, но отказа да прави предположения за възможните му мотиви, предаде Ройтерс.

Австралийският премиер Тони Абът нарече "извънредно тревожен" инцидента с вземането на заложници в центъра на Сидни. Премиерът даде кратък брифинг за журналисти.

"Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно имат ли те политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той.

Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането й ще предоставя полицията".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Еб
    еба4 и справедлив
    0 0
    22:36, 15 дек 2014
    Тепърва ще си имате ядове с тролове.има трол имаш ядове, убиваш трол,нямаш ядове.болестта е овладяна.разбрахте ли малоумници.да ва *** в гъза
Последни новини