„ЕКСПО 112” на талантите от център 112 в Кърджали

С послание новата 2015 г. да бъде по-успешна и с по-малко драматични събития за гражданите на Южен централен район и на страната като цяло, екипът на втория по големина център от Националната система 112 – Районен център 112-Кърджали ще представи различни таланти и артистични умения на своите служители на 19 декември от 17.30 ч. в Артгалерията в Кърджали. Общо 112 произведения – рисунки, ръчно изработени бижута, стихове, гоблени, фотографии от семейните албуми, любими спомени от детството и младостта в Кърджали, дори сватбени рокли и 100-годишни дървени печати за хляб от семейните ракли, както и информация за работата на единния европейски номер 112, ще са част от рядката възможност за среща „на живо” с хората, които по правило работят „зад кадър”. Събитието е първо по рода си и се организира в партньорство на Районен център 112 – Кърджали, Артдвижение „Кръг” и Община Кърджали.

За първи път ще видим в нова светлина хората, които ежеминутно приемат спешни повиквания на телефон 112 и от които често зависи животът, здравето, сигурността и имуществото на гражданите, както и това какъв ще е изходът при тежки произшествия и инциденти, пожари, наводнения, спешни медицински случаи, земетресения, катастрофи, аварии и пр. Какви са хората, които приемат нашия зов за спешна помощ като най-близки приятели и реагират адекватно в рамките на 20 секунди?

Районен център 112-Кърджали стартира на 30 септември 2008 г. Обслужва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и като част от националната мрежа е възможно да приема повиквания от всяка точка на страната. Той е втори по големина след центъра в София – с обслужвано население над милион и 600 хиляди души. От служителите 84 % са жени, 16 % са мъже. 74% от операторите са с висше образование, а от всички висшисти 72% са със степен „магистър” и още 5% в момента учат за магистратура. Гамата от специалности на служителите е широка: съобщителна и комуникацинна техника, компютърни технологии, автоматизация, електроника, минерализация, агроинженерство, международни икономически отношения, счетоводство и контрол, финанси, маркетинг, мениджмънт, устойчиво регионално развитие, стопанско управление, индустриален мениджмънт, английска, френска, руска, турска и българска филологии, начална и предучилищна педагогика, физика и математика, история, национална и регионална сигурност, медицински специалисти.
Необикновената експозиция в Артгалерията ЕКСПО 112 на талантите от център 112, не само ще срещне „лице в лице” гражданите с живите хора от центъра в новата им роля на творци, но и ще разшири кръга на участници с креативни идеи в огромната европейска общност на 112. Освен среща с изкуството, посетители и гости ще могат да видят и интересна информация за дейността на Фондация 112 в Брюксел, създадена да работи в тясно сътрудничество с европейските служби за спешна помощ и за „Европейския ден на номер 112”, стартиран през 2009 г. със съвместна декларация на Европейската комисия, Европейският Парламент и Съвета на Европа.

Мотото на Европейската асоциация на спешните номера (EENA) за честването на 11-ти февруари - Европейския ден на номер 112 за 2014 г. е: „Запознай се с твоя оператор на телефон 112”. Гостите на ЕКСПО 112 в Артгалерията ще могат да чуят химна на 112, избран след проведен конкурс по интернет от Европейската асоциация на спешните номера и изпълнен за първи път от певицата Нора Ноян в Европейския парламент на 11 февруари 2009 г. През 2009 г. популярни личности са обявени за посланици на номер 112 в европейските страни. Посланик на 112 за България е най-бързата бяла жена – Ивет Лалова!

На събитието са поканени да присъстват местните партньори на Районен център 112-Кърджали от службите за спешно реагиране, граждани, официални лица и журналисти.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини