Защо страдаме от махмурлук (видео)

Повече течности, айрян или вода с мед

Защото сме прекалили с пиенето, разбира се. Шегата настрана, това, което се случва, след консумация, съвсем не е шега.

Закономерна последица е, че след като сме пили алкохол, се будим недоспали и с главоболие, гадене и даже повръщане. Общо взето е толкова неприятно, че сме готови да се заречем никога повече да не близнем алкохол. Ето какво случва в организма и какво води до тези усещания.

При консумация на алкохол организмът се дехидратира. Освен водата обаче, се изхвърлят и натрий, калий и глюкоза, които са необходими за нормална мускулна координация и функциониране на мозъка.

Токсификацията се случва в черния дроб. Всичко, което консумираме, се „разбива“ от храносмилателната система, на достатъчно малки частици, от които ензимите да могат да освободят хранителните вещества в кръвта.

Тези хранителни вещества постъпват в черния дроб за „проверка на качеството“. Там други ензими помагат за обработването им. Отново там се осъществява и отстраняването на токсините, когато е необходимо. След като преминат през тези процеси в черния дроб, веществата постъпват в кръвта.

Етанолът се абсорбира в стомаха и попада в черния дроб, също за да премине описания „тест“. Там той обаче бива преработен във вещество, което е 30 пъти по-токсично от самия алкохол. То се отделя в кръвта и може да доведе до главоболие, гадене.

С две думи казано - пощадете черния си дроб.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини