Британският посланик: Контрол на границата с Турция

За съжаление има много мои съграждани, които искат да отидат в Сирия и да воюват за „Ислямска държава”. Британските власти са благодарни на българските, оказващи ни много помощ в тази насока, защото България е външна граница на ЕС. Това заяви британският посланик у нас Джонатан Алън.

Оптиваме се да спираме такива хора, но е трудно, защото вярваме в принципа на свободно движение, а в ЕС това право е основополагащо. Британските служби правят всичко възможно, но не може да се прихване всяка една опасност, предупреди Алън в сутрешния блок на Нова телевизия.

На въпрос дали Великобритания ще поиска от България да засили контрола на движение, британският посланик отвърна, че действително трябва да се мисли в тази насока, може би със законодателство. Въпросът е кой иска да отива и да се връща от Турция, смята Джонатан Алън. Припомняме, че считана за съучастник на атентатора от еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали френска гражданка Хаят Бумедиен е минала от Испания през Турция и е избягала в Сирия.

Фунадаменталистите искат в ЕС да има настроения един срещу друг, да се настройват общностите една срещу друга. Ислямистите не представляват никой друг, освен себе си – включително и мюсюлмански общности. Мюсюлманите не са терористи, внуши Алън.

По отношение на състоянието на съдебната система в България, британският посланик заяви, че „отвреме навреме има проблеми”. Трябва да има повече прозрачност в съдебната система, да се въведе електронното правителство, добави той. И отказа да даде пример за проблеми така, както направи френският посланик Касвие Лапер дьо Кабан по случая с „Белведере”. Имам приятели прокурори, полицаи, съдии и те са честни хора, които желаят системата да работи, заяви британският посланик.

Джонатан Алън отказа да коментира думите на Бойко Борисов по адрес на френската съдебна система и как тя ако си вършела работата, Амеди Кулибали нямало да отиде с автомат в еврейски магазин. Лесно е да се говори отвън, каза Борисов в събота (11 януари). Не трябва британският или френският посланик да работят, българите сами искат добра съдебна система.

Стана ясно и, че в петък, 16 януари, приключва мандатът на Джонатан Алън в България. След три месеца ще дойде и заместникът му – Ема Хопкинс. Алън пък ще поеме дирекция за сигурност към британското външно министерство.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Сп
    спароу джак
    2 0
    18:51, 19 яну 2015
    Няма какво да ви обяснявам,Граждани на България.Държавата ни,е продадена за жълти стотинки,на мошенници от Запада.помнете ми думата.Ще загинем ако не се вземем в ръце,помнете.
  • 2
    Сп
    спароу джак
    2 0
    18:57, 19 яну 2015
    Каква,клопка ни правят тия Англи4ани,тяхната брадва на едно место не се4е,демек,сещайте се,ще ни го сложат без вазелин.Тия са най-измекярската нация.и най-лайняната
  • 3
    Сп
    спароу джак
    1 -1
    19:15, 19 яну 2015
    Тоя е жив за деране.При бай Тодор нямаше такива работи.Намериха село без пъдарин и си правят каквото си искат.Аз много искам да им *** внуците,и тях разбира се с бой
Последни новини