Около 300 вложители в КТБ още не са получили парите си

Около 300 вложители в КТБ все още не са получили част от парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Това съобщиха на пресконференция в БТА представители на Асоциацията на пострадалите от КТБ.

В пресконференцията участваха председателят на Асоциацията Божидар Томалевски, д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз, Миглена Здравкова - Камполо и съпругът й Мишел Камполо, както и юристът Володя Златев.

По думите на Томалевски вложителите са получили само трийсет или петдесет процента от гарантираните пари.
Обяснението, което е дадено на хората, е било, че не е получен файл от КТБ и цялата сума не може да бъде изплатена.

Томалевски ще поиска среща с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Ръководството на Асоциацията на пострадалите от КТБ ще търси правата си в Европейския съд", съобщиха от организацията.

По думите на Томалевски и д-р Миланов поради недостатъчната ангажираност на българските институции, е време европейските да разследват случая.

Според организацията сигналът е съобразен с параметрите и обхватите на предстоящия мониторингов доклад за България и третира нарушение на общностните права на Евросъюза и гражданите.

"Пострадали от казуса с КТБ не са само отделни граждани, но и болници, обществени организации, асоциации", каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Той допълни, че Българският лекарски съюз е получил отказ за изплащане на средства по разплащателна сметка, въпреки наличието на документ, че сумата е гарантирана.

"На 22 юни президентът, заедно с гуверньора на БНБ, подкрепени от всички политически сили, поеха ангажимент, че всичко ще е прозрачно и ще се създадат условия пряко отговорните за ситуацията с КТБ да получат своето наказание", отбеляза д-р Миланов и допълни, че това не се е случило.

Борисов настоя за избор на нов подуправител на БНБ

"Изключително важно е парламентът да вземе решение за избиране на подуправител на БНБ. Най-важният сектор е банковият надзор, за който отговаряше Гунев, а от месеци той не е на работа (Гунев бе отстранен от длъжност - бел.ред.)", каза междувременно премиерът Бойко Борисов на парламентарния блиц контрол на въпрос за КТБ.

Премиерът се надява парламентът да приеме такова решение в следващите дни. По думите му в момента не знаем какво е състоянието и в други банки. Борисов припомни, че над 3,3 млрд. лв. са изплатени на вложителите на КТБ, а цесиите вече са забранени.

Проведени са две съвещания с прокурори, с МВР и ДАНС, за да се разкрият всички средства изнесени в чужбина и да може държавата отново да си ги прибере.

Борисов се надява държавата да си възстанови поне 1 млрд. лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини