Хванаха поддръжник на ИД, планирал масови убийства във Вашингтон

ФБР арестува американец, заподозрян за подготовката на атентат в сградата на Конгреса на Капитолия, предава Ройтерс в четвъртък. Според първоначалната информация задържаният Кристофър Корнел от Синсинати е симпатизирал на "Ислямска държава". Това е видно от негови съобщения в социалната мрежа Туитър под името Рахил Махруз Убайда.

Разследващите твърдят Корнел е проучвал направата на самоделни бомби, имал е полуавтоматично оръжие и 600 броя амуниции. Имал е и планове да посети Вашингтон.

В съобщения до информатор на ФБР, Корнел е заявил, че няма пряка подкрепа за организирането на атаката, от която и да е група, но тя е била "разрешена от братята там и от Анвар ал-Аулаки преди мъченичеството му". Ал-Аулаки беше убит от силите на САЩ в Йемен през 2011 г.

Бащата на заподозрения – Джон Корнел, коментира пред СНН, че синът му е бил "принуден да направи това".

Кристофър Корнел е обвинен от федерален съд в щата Охайо в опит за убийство на правителствен служител на САЩ и притежаване на огнестрелно оръжие в подкрепа на опит за насилствено престъпление.

В същото време 21-годишният Шелтън Томас Бел беше осъден на 20 години затвор във Флорида за заговор да окаже материална помощ на Ал Кайда" и планове да отпътува за Близкия изток, където да се присъедини към терористичната групировка "Ансар аш Шария", предаде Асошиейтед прес.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тю
    тюнтюлюлюнтюлю
    1 0
    11:36, 15 яну 2015
    Ееееейййй голям мъж са хванали бе???? за оная му работа обаче
Последни новини