Мария Капон: САЩ са готови да подкрепят България, а не корупцията

Посещението на държавния секретар на Съединените щати дойде в решителен за страната ни момент при нараснали заплахи от тероризъм в условия на сериозни геополитически размествания, благодарение на руската инвазия в Украйна и заплахата от Ислямска държава. На този фон България като страна в югоизточния флаг на НАТО, имаща стратегическо местоположение, е абсолютно енергийно зависима в икономическо отношение, подвластна на корупцията в обществен план и неуверена в защитата на сигурността на границата на Европейския съюз. Точно тези теми и върховенството на закона бяха в основата на приключилото посещение на американския държавен секретар.

Като председател на Единна народна партия изразявам задоволство от позицията на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с плановете за енергийна диверсификация и се надявам, че това вече е окончателното му становище. До посещението на държавния секретар на САЩ бе изключително притеснително да се наблюдават разтревожените оправдания, че България не е причина за спирането на проекта „Южен поток“, както и изявленията на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, че проектът за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ на компанията „Уестингхауз“ е „авантюра“. Надявам се, че предстои решително и бързо преосмисляне на позициите и от страна на коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок, които обладани от опозиционна страст атакуваха проекта само защото е предложен по времето на кабинета „Орешарски“. За да бъдем коректни е редно да припомня, че работата по него стартира още по време на първото правителство на г-н Борисов. Очевидна е необходимостта министър-председателят да обясни на съюзниците си от АБВ какво означава проектно финансиране, както стана публично известно с помощта на американската „Ексимбанк“, и каква е разликата в прозрачността при изграждането на такъв обект в сравнение с проекта „Белене“. В София ясно ни бе казано, че всеки опит за привличане на инвестиции зависи от способността на страната ни да се бори с корупцията. Няма по-ясен, макар и дипломатичен език, на който да ни се каже, че енергийната ни независимост може да бъде подкрепена, но не за сметка на обогатяването на властимащите. Същото се отнася и за интерконекторните връзки с Гърция и другите ни съседни страни, както и за общия обем на инвестиции в икономиката ни.

Становището, което в лично качество и като партия винаги сме изразявали, че енергетиката е част от националната ни сигурност, получи ясно доказателство по време на състоялото се посещение. Вярвам, че българските национални интереси и съюзническите ни ангажименти вече ще се окажат на мястото, което им се полага, над корпоративните такива. Изявленията на най-високо ниво от Съединените щати, че ще ни се помогне в четири ключови сфери е позитивен знак, но първо трябва да си помогнем сами.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    2 -1
    14:21, 16 яну 2015
    Сега американчето ще внася ли петрол по 0.20 стотинки в суров вид за да ни помогне????????????????????????????????????? А?
  • 2
    Ба
    банго васил
    0 0
    21:51, 16 яну 2015
    Писах вече можем да бъдем енергийно независими от русия само ако ----правителството осигури и задължи народа всеки ден да яде само БОБ тоест ФАСУЛ Тогава ще имаме газ в големи колечества Всеки дом ще е свързан с бойковото ХЪБЧЕ Даже ще изнасяме газ в други страни сигурно и в турция защото руския няма да им стигаА и нашия ще бъде по АРОМАТЕН
  • 3
    Ст
    Странджата
    1 -1
    05:16, 17 яну 2015
    Госпожо,не забравяйте,че за американската администрация още важат правилата на Алън Дълес за унищожаване на Изтока.Тази империя започва да се срутва и ще повлече всичко след себе си. След като сте толкова ерудиран анализатор,обяснете с думи прости на българите,какви интереси имат САЩ тук и с какво могат да помогнат на България!.
  • 4
    Ха
    хас-сан докан
    1 0
    15:14, 17 яну 2015
    Тази,другърка е,4ервена чехла,не може да и се вярва.Аз казах
Последни новини