Джихадист в Гърция планирал атентати в Белгия

Подготовката на атентатите в Белгия е била планирана, поръчана и платена от жител на Брюксел, завърнал се наскоро от Сирия, който се установил в Гърция.
Предотвратените в четвъртък вечер атентати в Белгия са били подготвяни от двамата братя, застреляни при операцията на специалните полицейски сили във Вервие, съобщават днес местните медии в Белгия, предаде БТА.

Уточнява се, че подготовката на атентатите била планирана, поръчана и платена от жител на Брюксел, завърнал се наскоро от Сирия, който се установил в Гърция.

Според източници от следствието е установено, че мъжът на 27 години направлявал двамата братя по телефона.

Уточнява се, че засега Гърция е отказала сътрудничество по случая.

Белгийските медии цитират информация на американската телевизия Си Ен Ен, която се позовава на разузнавателни данни на европейски и близкоизточни служби, и според която в Европа има двайсетина спящи терористични клетки, готови да ударят в Белгия, Холандия и Германия.

Белгийският национален експерт по въпросите на тероризма Клод Монике изрази съмнение в тази информация и предложи, ако телевизията знае това, да даде адресите на тези клетки, за да може те да бъдат поразени, както се случи във Вервие преди ден.

При акцията в Белгия бе разбита терористична клетка, готова незабавно да "удари" полицаи на обществени места, включително в полицейски участъци. 13 души бяха задържани.

В четвъртък във Вервие бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети бе тежко ранен и задържан при щурм на специалните части. Тримата джихадисти са се завърнали преди седмица от Сирия, където се сражавали за "Ислямска държава".

Преди дни белгийските полицаи получиха заплахи от групировката, която призова да бъдат избити заедно с техните семейства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини