Вноските за пенсии трябва да растат, сигурен Калфин

Социалният министър Ивайло Калфин предвижда, че увеличаване на вноските за пенсии с по 0,5% годишно би могло да се случи занапред спокойно.

Това обяви самият той минути преди старта на честването в НДК на 1 година от възраждането на проекта АБВ, който от инициатива на бившия президент Георги Първанов прерасна в партия, която дори стана част от управляващото мнозинство още след първите парламентарни избори, на които се яви.

Протакането няма да доведе до по-добра идея, смята Калфин по отношение решението за реформата на пенсионната система, което предизвика напрежение сред политиците в края на изминалата година.

Имаме различни варианти, експертни разработки. Разработването на капиталов стълб не променя съществено пенсионната система, не променя ресурса в нея, не променя перспективата на хората да получават пенсии. Аз не мисля, че ще се създаде капиталов стълб в НОИ, но нека да видим какви са предложенията, аргументира се вицепремиерът.

За него това са детайли от цялостната система, а тя цели да работи по такъв начин, че да може да генерира такъв ресурс, който да осигури на хората добри пенсии.

Калфин изрази лично мнение, че вноските трябва да растат, защото в момента пенсиите се заплащат от данъците. Няма никакво основание от гледна точка на работодателите и на работещите да стоят ниски вноските и да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите. Затова е важно пенсионният фонд да е по-автономен от бюджета, но това ще стане бавно, няма да бъде усетено като шок, обеща социалният министър.

По думите му това няма да затрудни бизнеса и гражданите. Не може да говори за проценти, системата се състои от различни компоненти, трябва да се получи комбинация от тях. Може да бъде спокойно, с по половин процент годишно, но трябва да се види как ще се съотнесе с всички. Нужен е комплекс от параметри, за да може да работи цялата система, разясни министърът.

В духа на днешния партиен празник той разгледа изминалите 12 месеца за АБВ като много динамична година с два вида избори - едни успешни и едни - не. Дълги и сложни коалиционни преговори, успешно прокарване на декларацията за приоритети и един ангажимент в изпълнителната власт, който поели - това значи 2014 г. за членовете на АБВ.

"Това е една доста наситена година. Важен е резултатът, това е само началото. Потенциалът на АБВ ще се мери тепърва", е сигурен Калфин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини