Зам.-председателят на СГС не намери грешка в работата си

Реших да говоря, защото започна обсъждането на Стратегията за съдебната реформа, а не защото ме заплашва дисциплинарно производство. Само един човек иска такова производство, заяви заместник-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска.

Подписката, подписана срещу нас (бел. ред. – ръководството на Софийския градски съд), беше от 24-25 души при 130 работещи съдии. На изслушването във Висшия съдебен съвет (ВСС) имаше 11 души, 9 от СГС. Това се превърна малко в махленска работа, омаловажи протеста срещу ръководството на СГС Желявска. Припомняме, че председател на СГС е Владимира Янева, която е близка приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и оглави съда по време на първото управление на ГЕРБ.

От името на ръководството на СГС заявявам, че схеми няма – няма манипулиране на софтуера за случайно разпределение на дела, каза Желявска пред Нова телевизия. По темата със софтуера има два доклада на ВСС. И в двата доклада няма данни за манипулация, а се казва, че системата може да се манипулира. Заявявам, че е спекулация, че и дете може да манипулира системата – аз съм извършила разпределението на съдиите и за делото „КТБ”, и за делото „Белведере”, подчерта Желявска. Проблемът е технически, добави тя.

Желявска попита и защо протоколът от едно от двете скандални дела – „КТБ” и „Белведере” не е бил публикуван навреме на сайта на ВСС, а не тогава, когато е отчетено наистина и от софтуера.

Много мислех дали да не повдигна обвинение срещу адвокат Величков заради думите му, че в СГС определяме докладчици, защото искаме определено дело да бъде решено по определен начин. Това е клевета, нека адвокатската гилдия да се самосезира. Проверете с кого е близък, с кого е познат адвокат Величков, обясни Богдана Желявска.

Не съм крещяла на никой съдия, на никого не съм забранявала да си влиза в кабинета, отговори Желявска и на друго обвинение. Никой не може да потъпква името ми по такъв безобразен начин. Що се отнася до подписката – онзи ден дойдоха данни от проверката на ВСС относно СГС. Имаше предвидено изслушване с трите колежки, които ме бяха обвинили, в присъствието на Калин Калпакчиев, член на ВСС. Неговата съпруга Елисавета Петрова е една от съдиите, които поискаха оставката ми, както и тази на председателя на съда Владимира Янева, обясни Желявска.

Зам.-председателят на СГС отрече вътрешният наръчник за подобряване на работата в съда да е струвал 250 хил. лева. В тази сума влизали и други разходи.

За финал Желявска възкликна: „Ами айде да изчистим всички съдии, да направим революцията. Недейте така”. С какво ще допринесе промяната на модела на ВСС за справедливостта – дали ще е с една или две камари, дали ще работи на сесии или не, попита съдията. Трябва да има прозрачност в конкурсите за съдии, да не се минава за пет минути на блиц интервю, завърши Желявска.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини