Ивайло Московски: Не обещавам връщане на всички спрени влакове

Темата не е от вчера, от години стои нерешен въпросът с железниците в България. Така транспорният министър Ивайло Московски започна коментара си пред Диана Найденова относно най-горещата тема в държавата от последната седмица.

Сега в ситуацията с БДЖ има две важни теми – не можем да върнем локомотиви серия 32, защото те са опасни и тях няма да ги върна. Ще се съобразя и с желанието на кметовете и областните управители, като ще върна част от 38-те спрени влака, но не всички, обясни Московски. И добави, че БДЖ няма ресурс да замени проблемните локомотиви. Тепърва щяло да има обществени поръчки за техническата част, но те щели да отнемат месеци, може би дори година. Московски уточни и, че възстановяването на влакове ще отнеме 10-12 дни.

В конкретния случай предупредих още на Транспортна комисия, че ако остане такъв бюджетът на БДЖ, ще се случи това, което се случи сега. Не мога да обвинявам колегите от БДЖ, защото отпаднаха влаковете с най-малко пътници. Субсидията за БДЖ обаче се изчислява на база брой километри, а не на брой пътници. Затова и се стигна дотам – защото може да има пътникопоток, но ако той е предимно от ученици, студенти, пенсионери т.е. хора, ползващи намаление, линията става губеща, обясни Московски.

За да функционира компанията, трябва да обслужваме кредитите, трябва да има санитарен минимум на поддържка, трябва да има санитарен минимум от ремонти – за около 25 млн. лева годишно, но миналата година това не се е случило. Затова БДЖ стои на оперативна загуба от 15 млн. лева. И аз мога да го направя, но това означава, че няма да можем да гарантираме безопасността на пътниците, подчерта транспортният министър.

Няколко пъти го казвам – ако финансистите искат само съкращения на разходи, не съм съгласен, продължи Московски и припомни как по времето на Симеон Дянков е започнала реформа в БДЖ по модел от Световната банка, съкратени са били хора – около 5 хил. души, имаше протести, договорът със Световната банка е бил готов и Дянков отказал да го подпише, защото ставал много голям дефицитът за държавата. Така направихме само лошото в реформата, а не и доброто и аз втори път няма да се съглася на такова нещо. Съкращенията действат в някакъв краткосрочен момент и толкова, каза транспортният министър.

При този бюджет за БДЖ трябва да съкратим хора, но не можем да го направим без съгласието на синдикатите, каза още Московски. Преди година и половина в холдинг БДЖ имаше 70 служители, сега са над 400 – на база на каква икономическа логика е направено това, не знам, добави транспортният министър.

В годините назад българските правителства са позволили на осем лицензирани частни превозвачи да конкурират „Товарни превози”. През цялото това време толкова симпатичните синдикати са си мълчали и сега изведнъж аз съм виновен. Пример е г-н Ковачки – той иска лиценз да е алтернативен превозвач, а дължи 12-15 млн. лева на „Товарни превози”. И ако г-н Ковачки е спазил изискванията, аз ще бъда принуден да му дам лиценз, защото иначе ще ме осъди, призна Ивайло Московски.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини