Властта си създаде коалиционен орган: Съвет за развитие към правителството

Съветът за развитие към Министерския съвет ще е органът, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси в управляващата коалиция, както и решенията, свързани със стратегическото развитие на страната. Това съобщи вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова в пространно интервю за БНР, в което коментира постиженията на управлението до момента и предстоящите реформи, както и възможността премиерът Бойко Борисов да се кандидатира за президент на изборите догодина.

Тя уточни, че органът е бил конституиран миналата седмица. В управленската коалиция участват две формации - ГЕРБ и Реформаторският блок, подкрепяни от Патриотичния фронт и АБВ. Това е първият формално определен коалиционен орган на управление в България от промените насам. По време на тройната коалиция имаше Съвет на коалицията, в който участваха лидерите и ръководствата на партиите, но той действаше без описани състав и правила.

Съветът за развитие като структура в правителствената администрация беше създаден от предишния кабинет "Борисов" през 2010 г., но тогава в работата му не участваха депутати. По-късно правителството на Пламен Орешарски възложи на този съвет контрола по Националната програма за развитие: България 2020.

Начело на сегашния съвет ще бъде Бъчварова, а в него ще участват вицепремиерите, министрите и представители на ръководствата на парламентарните групи и при необходимост - представители на ресорните парламентарни комисии. "Това е орган, в който на територията на правителството двете власти си взаимодействат, за да могат да бъдат взети решенията", обобщи вицепремиерът и допълни, че се надява там да се провеждат дискусиите, които иначе текат по медиите. Последният пример за драстично разминаване в позициите на коалиционните партньори в управлението беше предложението на ГЕРБ за прехвърляне на вноски от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт, което предизвика острата реакция на Реформаторския блок.

"Голямото предизвикателство пред междукоалиционните отношения е в това, че ние приехме, че се обединяваме в рамките на определена програма, но остана възможността всяка една от политическите сили да прокарва своите собствени политически идеи и да търси мнозинства извън коалицията. Мисля, че това беше ключът към постигане на съгласието, защото до този момент каквото и да било взаимодействие между отделни партии се базираше на изричното "или… или", т.е. ти нямаш никаква свобода извън тези отношения", посочи Румяна Бъчварова.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини