Здравни права ще се възстановяват след внасяне на цялата дължима сума

Хората, които са загубили право на достъп до лечение, защото имат неплатени здравни вноски, ще могат да си възстановят правата само ако платят всички дължими суми. Това е записано в промени на Закона за здравното осигуряване, които днес ще гледа правителството.

С предложените промени се предвижда от началото на 2016 г. да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски. Предлага се това да става с по 5 на сто годишно до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите.

Тези и други мерки са част от предложенията на здравното ведомство за реформа в сектора, посочват от Министерски съвет.

Пакетът от медицински услуги, който заплаща здравната каса, се разделя на основен и допълнителен, предвиждат още текстовете. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Предлаганите промени връщат договорното начало при определянето на методиките, с които се остойностяват и заплащат медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между здравната каса и изпълнителите на медицинска помощ, както и санкциите при неизпълнението им.

Според вносителите на промените връщането на този принцип ще засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от лечението.

С поправките се създава и ред, по който ще се правят съвместни проверки от представители на държавата и съсловните организации за спазване на правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика, на утвърдените медицински стандарти и на Националния рамков договор.

Освен това здравната каса се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Ако се установи, че пациентите системно са недоволни от качеството на медицинските услуги на дадено лечебно заведение, договорът с него ще може да се прекратява.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини