Съдии и НПО: Президентът да не бърза да назначава шеф на ВКС

Лозан Панов беше подкрепен за поста със 17 гласа ”за”, колкото беше задължителният минимум

Шест НПО призоваха президента да проведе публични консултации и след това да реши дали да подпише указа за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС.

Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският Хелзинкски комитет и Фондация "РискМонитор" внасят писмото до президента днес, съобщи БТА.

Неправителствените организации изразяват съмнение за тайната на вота на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналия четвъртък, когато беше избран Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

След близо 10 часово заседание, той беше подкрепен за поста със 17 гласа "за", колкото беше задължителният минимум. Шестима подкрепиха съдия Павлина Панова. Изборът мина със скандал, след като, въпреки предложенията на двама от членовете на ВСС и на самия Панов, не бе изпълнена препоръката от доклада на ЕК да се гласува с бюлетини.

"Най-съществените въпроси, които подлежат на оценка сега, са дали беше спазено конституционното изискване за провеждане на тайно гласуване и дали беше осигурена равнопоставеността на кандидатите, след като процедурата беше спирана, а срокът за представяне на концепция удължаван, без да има такива възможности в обявените правила", пишат в писмото си организациите до държавния глава.

Те изразяват съмнение дали са били убедителни и прозрачни мотивите, които определят решението на ВСС.

Според тях изложените от отделните членове на ВСС съображения и фактите, които ги подкрепят, не съответстват на резултата от гласуването.

От изявленията на членовете на съвета при изслушването не станало ясно кои са конкретните качества, мотивирали мнозинството да предпочете избрания кандидат.

"Считаме за особено тревожно, че напълно беше игнорирана съдийската подкрепа за единия кандидат, което е в рязко противоречие с основополагащите принципи, върху които се гради самоуправлението на независимата съдебна власт", пишат неправителствените организации.

Те напомнят, че още преди избора е имало прогнози кой ще спечели.

Министърът на правосъдието Христо Иванов вече изрази резерви към процедурата във ВСС по избора на председател на ВКС, в която не участва. Атанас Атанасов от РБ пък заяви, че президентът не трябва да издава указ за назначаване на председател на ВКС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини