Порошенко готов да въведе военно положение в Украйна

Петро Порошенко е готов да въведе военно положение в Украйна в случай на провал на преговорите в Минск или на ескалация на конфликта в Източна Украйна.
"Всичко ще зависи от резултата от срещата на върха. На нея ние или ще постигнем спирането на агресора по дипломатически път, или ще има друг режим. Аз лично, правителството и парламентът сме готови да въведем военно положение на цялата украинска територия в случай на ескалация на конфликта", каза Порошенко, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Това изявление той направи по време на заседание на украинското правителство, състояло се малко преди Порошенко да отпътува за Минск за среща с лидерите на Русия, Германия и Франция.

Порошенко каза, че на срещата в Минск Украйна и ЕС ще говорят с един глас, допълва Ройтерс.

Киев и ЕС ще излязат с едни и същи искания в Минск, а именно прекратяване на огъня в Украйна без предварителни условия, допълва ТАСС, като цитира Порошенко.

"Украйна, Франция и Германия ще поискат безусловно спиране на огъня в Източна Украйна по време на днешната среща в Минск. Искаме да живеем в мир и искаме да спрем агресията", каза президентът, цитиран от АФП и "Фокус".

По-рано съветник на Порошенко заяви, че пред сепаратистите може да бъдат направени всякакви отстъпки, освен една - суверенитет.

Президентът определи срещата в Минск като най-важната за него, откакто той е встъпил в длъжност.

Порошенко увери, че Украйна ще остане унитарна държава, но едновременно с това каза, че е готов да приеме всеки механизъм за предоставяне права на териториалните общини, какъвто съществува във Федерална Русия.

Порошенко добави, че единствен държавен език в Украйна ще остане украинският. Той подчерта, че по този въпрос не може да става дума за никакъв компромис, защото 80% от украинците смятат, че единственият държавен език е украинският.

Експертите, които подготвят срещата на върха в Минск за мирно решение на кризата в Украйна, са постигнали очевиден прогрес, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, преди да отпътува за столицата на Беларус, предаде БНР. 

Лавров изрази надежда, че по време на предварителните преговори на експертно ниво ще бъдат съгласувани всички въпроси, преди срещата на върха в Минск между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. 

Според първия руски дипломат въпросът за възстановяване на контрола от страна на Киев върху границата с Русия трябва да бъде обсъждан с представителите на властите в Донецк и Луганск:

"Силно се съмнявам, че в разгара на бойните действия, когато киевските власти се опитват да подобрят своето военно положение, властите в Донбас ще се съгласят контролът на границата да бъде възстановен като предварително условие за решаването на останалите проблеми". 


Според него най-важното сега е да се осигури изпълнението на споразуменията от Минск, които предвиждат по законодателен път да се уреди особеният статут на Донецка и Луганска област, да се гарантира сигурността на новоизбраните власти и да се проведе амнистия за всички участници в събитията в Югоизточна Украйна. 

Лавров посочи също така, че трябва да се гарантира възстановяването на икономическите връзки на Донбас с останалата територия на Украйна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини