Украински деца отново ще гостуват на летен лагер в Смолян

 Кметът Николай Мелемов получи благодарствено писмо от министъра на социалната политика на Украйна, което днес му бе връчено от посланик Микола Балтажи. В него се изразява искрената благодарност към смолянския градоначалник за съществен принос в организирането на почивка на украински деца, чиито родители са загинали или ранени при защита на суверенитета на Украйна от вражеска агресия и деца.

 „Благодарение на Вашите добронамерени дела и чувствителното отношение към децата, малките украинци усещат неравнодушието и грижите за тяхната съдба в сложните за Украйна времена. Изразяваме надежда за по-нататъшно сътрудничество, строителството и изграждането на единно европейско общество върху принципите на дружба, солидарност и демократическите ценности”, се казва още в благодарственото писмо.

Припомняме, че по идея на Мелемов миналата година на 10 дневен лагер пристигнаха 27 деца от Украйна, които бяха настанени в Българо-германския център за професионално обучение. По този повод благодарствен адрес получи и директорката на центъра Ралица Минчева.

Дипломатът и Мелемов се договориха по тази програма и това лято да гостуват украински деца. "Ние сме братски народи и трябва да си помагаме, защото преди всичко има общочовешки ценности, които ни обединяват", каза Мелемов.

На срещата стана ясно, че съгласие за побратимяване със Смолян има от град Никопол, Днепропетровска област. "Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм", посочи Балтажи.

Мелемов подчерта, че най-важно е да има икономически обмен, за да помогнем на наши фирми да установят контакти с украински, което ще донесе реален икономически ефект от сътрудничеството. Посланик Балтажи за четвърти път официално гостува в Смолян и подчерта, че с Мелемов са приятели още години, още когато смолянският градоначалник е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини