Тютюнопроизводители от Доспатско се жалваха на депутата Карадайъ

Тютюнопроизводителите от доспатските села Бръщен, Црънча и Любча се оплакаха на  народния представител на ДПС от Смолянско Мустафа Карадайъ  от ниската изкупна цена на тютюна тази година.  Депутатът проведе редица срещи в събота и неделя с населението на община Доспат.

Според тютюнопроизводителите, средната цена, на която тази година им е изкупена продукцията е около  4.00 лв, при  5.50 лв. през изминалата година и са принудени да продават на безценица.

Те възроптаха и срещу критериите, по които се изкупува тютюна. „Месеци наред  семействата ни са впрегнати в отглеждането на тютюна, като треперим за  него, като за децата си. Не знаем кога ставаме и кога лягаме, малките ни чеда са по нивите, а накрая идва т.н експерт и ти пише по сума ти килограми пясък на бала, като сложи влага и какво ли не още, ти идва да зарежеш всичко, само че в нашия край с нищо друго не можеш да се занимаваш, за да изкараш хляба за семейството си”, редяха родопските тютюнджии пред депутата.

Според тях затова селата около Доспат се обезлюдяват, хората зарязват децата си и търсят препитание в чужбина. Хората изразиха и съмнение за картелно споразумение между фирмите. 

Карадайъ увери хората, че законопроектътх за тютюна е готов и той изцяло защитава интересите на тютюнопроизводителите, но е нужна и волята на останалите партии, които са в 43 – то Народно събрание, за да бъде приет”, коментира секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини