Датската полиция арестува двама съучастници на терориста

Датската полиция обвини двама мъже като съучастници на заподозрения в убийството на 2-ма души в столицата при терористичните нападения в столицата през уикенда.
22-годишният Омар Абдел Хамид Ал Хюсеин беше застрелян от полицията в Копенхаген, след като уби 55-годишен режисьор по време на проява в защита свободата на словото и евреин охранител в синагога и рани трима полицаи.

Вчера датската полиция е арестувала двама души по време на започналата веднага антитерористична операция.

"Двамата мъже са обвинени в съучастие, чрез съвети и действия, на извършителя на атаките в кварталите Крудтьонден и Кристалгаде", се казва в изявление на полицията .

Повече подробности засега не се съобщават.

Въоръженият мъж, заподозрян за убийството на евреина, се правел на пиян, докато приближавал сградата, предаде междувременно ДПА, като се позова на датски медии.

По данни на вестник "Политикен" нападателят вървял, залитайки по тясната улица пред синагогата, преди да застреля 37-годишния Дан Узан в главата и да рани двама полицаи.

До неотдавна атентаторът е бил в затвора за нападение с нож срещу младеж на публично място. Според полицията той е роден в Дания и има дълго криминално досие, включващо притежание на оръжие и нападение.

Директорът на образователен център за възрастни, който заподозреният е посещавал, го определи като "добър, трудолюбив ученик". Той посочи пред датска телевизия, че цялото училище било шокирано от вестта, че бившият ученик е заподозрян за извършител на убийствата.

Ръководителят на местната Служба за сигурност Йенс Мадсен заяви, че според него нападателят е бил "вдъхновен от нападенията в Париж", при които загинаха 17 души, включително 12 в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо".

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит и кметът на Париж се очаква да посетят довечера кафенето "Крудтенден" - мястото на проявата в защита на свободата на словото под наслов "Изкуство, богохулство и свобода на изразяването".

Междувременно главният равин на Дания отхвърли призива на израелския премиер Бенямин Нетаняху местните евреи да емигрират в Израел заради зачестилите терористични атаки в Европа. Същото направи и френският премиер Манюел Валс, който остро разкритикува думите на Нетаняху.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини