Интензивен обстрел в района на Дебалцево въпреки примирието

Сепаратистите продължават да атакуват стратегическия жп възел Дебалцево въпреки прекратяването на огъня в Източна Украйна, заяви говорител на украинска армия.
"Незаконните въоръжени групи не подкрепят спирането на огъня", каза Анатолий Стелмах, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той добави, че подкрепяните от Русия бунтовници атакуват с ракети "Град" и танкове правителствените сили, под чийто контрол е градът.

По думите му атаките срещу Дебалцево дори са зачестили в сравнение с предишните дни и при тях се използват всякакви видове оръжия.

Според него терористите, както Киев нарича сепаратистите, са получили заповед да превземат Дебалцево на всяка цена.

Кореспондент на Ройтерс в Углегорск (Вуглехирск на украински), на около 10 км западно от Дебалцево, съобщи за интензивен обстрел, идващ откъм града, и за взривове през десет секунди.

"За момента и дума не може да става за изтегляне на тежките въоръжения. Как да изтеглим оръжията, щом бунтовниците се опитват да ни атакуват с танкове и постоянно стрелят по нас?", каза пред Франс прес друг говорител от армията Владислав Селезньов.

Подчертавайки крехкостта на прекратяването на огъня, което бе договорено от Украйна, Русия, Германия и Франция, армията на Киев посочи, че правителствените позиции са били обстрелвани 112 пъти за последните 24 часа.
Стелмах допълни, че правителствените сили са стреляли само когато са били нападани.

Междувременно Едуард Басурин, представител на министерството на отбраната на Донецка народна република (ДНР), съобщи, че украинските сили за денонощие са нарушили примирието в Донбас 27 пъти, предаде РИА Новости.
Това били обстрелите на Докучаевск, Горловка и покрайнните на Донецк.

Украинската армия е съсредоточила тежко въоръжение до фронтовата линия с ДНР, за да провокира към нарушаване на Минските договорености, каза той на брифинг, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Въоръжените сили на Украйна преместиха тежките въоръжения "Град" и "Ураган" (ракетни системи) към населените места Артьомовск, Луганское и други. Там са изпратени и групи журналисти", уточни Басурин, който е в новия списък със санкции на ЕС заради Украйна.

Според него силоваците смятат да открият огън, за да провокират ответна стрелба от страна на опълчението, след това журналистите "ще засекат ответните действия и ще разкажат, че ние нарушаваме Минските договорености".

Сепаратистките Донецка и Луганска републики ще настояват Киев да спре силовата си операция в региона и да върне на страната нейния извънблоков статут, заявяват двете формирования, чието съвместно изявление цитират ТАСС и БТА.

"Независимо че някои наши искания не бяха отразени в Комплекса от мерки, приет на 12 февруари (заключителния документ от срещата за Украйна в Минск, б. р.), ще настояваме те да бъдат изпълнени", се казва в изявление на Денис Пушилин и Владислав Дейнего, разпространено от Донецката осведомителна агенция.

ДНР и ЛНР искат "да бъдат отменени всички решения на политическото и военното ръководство на Украйна, с които е обявена и се води т. нар. антитерористична операция. Докато са в сила всички тези позорни и престъпни решения и заповеди, предизвикали гибелта на хиляди хора и страшни разрушения, не е възможно никакво истинско примирие", се посочва в документа.

За двете формирования е "неприемливо всяко попълзновение на Киев в посока НАТО или друг някой антируски военен съюз".

"В такъв случай незабавно ще прекъснем всяко взаимодействие с Киев и ще смятаме Минските договорености за нищожни", предупреждават те.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини