Китайското ПРО в Турция ще бъде отделно от това на НАТО, обяви Анкара

Китай направи най-добрата оферта на търга за разработване на турска противоракетна система за отбрана с далечен обсег на действие. Това заяви военният министър на Турция Исмет Йълмаз, цитиран от Ройтерс.

По думите му Анкара ще използва системата отделно от тази на НАТО.

Според писмен отговор на парламентарен въпрос, публикуван днес, Йълмаз е отговорил, че е приключила работата по оценка на офертите и че не са получавани нови.

Решението на Турция съвместно да изгради далекобойна система за противоракетна и противовъздушна отбрана с китайската компания Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), и по този начин да отхвърли руски, американски и европейски фирми, притисни западните съюзници на Турция.

Изборът на китайската компания за сделката подразни Запада, тъй като тя попада под ударите на санкциите на САЩ, защото нарушава споразумението за недопускане Иран, Северна Корея и Сирия да се сдобият с ядрено оръжие.

Турция обяви през септември 2013 година, че е избрала противоракетната система FD-2000 на китайската компания CPMIEC пред други системи на френско-италианската компания Eurosam SAMP/T и американската компания Raytheon.

Търгът за закупуването на такава система на стойност 4 милиарда долара беше обявен през 2009 година.

Турция и Китай обявиха, че решението на Анкара е на чисто търговска основа.

Според Анкара китайската компания е предложила най-добрите условия и производството отчасти ще бъде в Турция, което помага на страната да постигне дългоочакваната си цел да засили военната индустрия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини