Смилян за пръв път чества Тодоровден, все повече кушии в Смолянско

Смилян се включва в традицията за Тодоровден и за пръв път ще организира празник с местните коне и стопаните им.

Първите стъпки във възобновената традиция постави преди 20 години Момчиловци, преди няколко години се включиха село Арда и Чепеларе.

За първи път тази година и Смилян се присъединява към инициативата за Конския Великден с конкурс за коне на Тодоровден. Кметът на едно от най-големите смолянски села Събка Миткова изрази радост, че хората в селото са станали по-активни и общественият живот се развива и обогатява.

Смилян е голямо село и има възможност животът в него да се разнообрази, радвам се, че населението вече полага усилия за това”, коментира кметицата. Обединени в инициативен комитет, местните стопани са подели инициативата. Като първо издание тази година празникът ще стартира с конкурс за най-красив кон и за теглене на тежести с шейна. Аткрактивната надпревара започва на 28 февруари от 11.00 часа в местността „Трошачката” край селото, като са поканени стопаните на коне от Мадан, Рудозем, Смолян, както и от всички села в Арденското корито. Благородните четириноги ще бъдат разделени на три категории, а записването за конкурсите ще става преди старта между 9.00 и 10.00 часа. За победителите са предвидени грамотни и символични парични награди, а инициаторите планират още следващата година да обогатят традиционния празник.

Като район с основен поминък дървообработване и туризъм, по традиция Община Чепеларе организира състезания за теглене на трупи. Местната власт и Сдружението на коневъдите в града са подготвили честванията на Тодоровден с атракции и награди.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини