Убийството на Немцов - първите факти и версии

Руският опозиционен лидер Борис Немцов бе застрелян в петък малко преди полунощ на около 500 метра от Кремъл в район с особено висока степен на сигурност, камери, полиция и специална охрана.

Разследването се следи лично от президента Владимир Путин и вътрешния министър Владимир Колоколцев и се разглеждат няколко версии - поръчково убийство за политическата му дейност, връзка с бизнес делата му и личен мотив.

Говорителят на следствието Владимир Маркин обясни, че от автомобил е стреляно не по-малко от 7-8 пъти. Същото каза и колежката му от МВР Елена Алексеева.

Тя разказа, че Немцов се е разхождал с гостуваща украинка (руските медии твърдят, че това е монекенката Анна Дурицкая). На моста покрай тях е минал бял автомобил, откойто е стреляно в движение. Тя не е пострадала, но 4 от куршумите са учелили политика - три в областта на сърцето и един в главата. Той е починал на място от масиран кръвоизлив и разкъсване на главния мозък.

На местопрестъплението са открити 6 гилзи и балистична експертиза ще покаже какво е оръжието. По предварителни данни това е пистолет "Макаров", а патроните са били от различни производители.

Източници на "Интерфакс" от правоохранителните органи казват, че камерите са записали в този момент 3 бели автомобила да преминават по моста - два форда "Фокус" и един форд "Мондео", и са установени номерата им.

Но по-късно медиите съобщиха, че и тримата собственици са открити и изглежда нямат нищо общо със стрелбата. За сметка на това други свидетели казали, че колата, от която е извършено убийството, е била без номера.

Версиите на следствието

Версиите, които се трупат от коментарите на властите, журналисти и политолози, са всевъзможни:

- според Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, това е "100% провокация", която не бива да се възприема като начало на поредица поръчкови убийства; Немцов не е представлявал политическа заплаха за ръководството на страната. "Ако сравним популярността му с рейтинга на Путин, на правителството и т.н., като цяло Борис Немцов е само малко по-различен от един средностатистически гражданин".

- за политическо убийство с цел дестабилизиране на обстановката в страната, говори източник от МВР, най-малкото защото Немцов бе депутат в регионалната Дума на Ярославска област.

- връзка ислямско-екстремистка следа заради позицията му по атентата срещу "Шарли ебдо" в Париж

- вероятност за връзка със събития в Украйна; полицията получавала сигнали, че за опозиционната акция в неделя се подготвяла "провокация от украински радикали и симпатизиращи им руски неонацисти"

- връзка с бизнес дейността му не изключва източник на агенция "Интерфакс"

- лична неприязън и "други битови причини" също е сред версиите на МВР.

Адвокат на семейството на казва, че преди няколк омесеца в социалните мрежи са се появили заплахи за убийството му и те са уведимили властите, но нищо не е последвало. От МВР казват, че в регистрите им няма подадена жалба от Немцов.

Да отвържеш "Антимайдана"

Според известния правозащитник Ирина Хакамада има 3 версии и тя е склонна да приеме първата с елементи от втората:

- нападение на т.нар. Чорная сотня - някакъв "отряд на смъртта", формиран от великоруски среди след акцията на движението "Антимайдан" преди седмица, действалза нажежаването на напрежението; това са хора, насъсквани срещу "петата колона" на Запада, шестваха с портрети на национал-предателите, включително на Немцов, и сега смятат, че всичко им е позволено и ще продължават да убиват.

- послание към президента Путин от радикални антизападни елементи от властта, че в Украйна трябва да върви докрай и, ако трябва, да превземе Киев.

- "клатене на лодката", за да се дестабилизира Русия точно преди опозиционния марш и да се сплоти още повече населението около Кремъл, или обратното - да сплоти онези, които с политически методи не могат да постигнат целите си.

"Да благодарим на пропагандата"

Политологът Дмитрий Орешкин се въздържа от хипотези, включително защото убийството "очевидно е провокацинно и извършителите гледат с удоволствие по телевизията как хората вадят версия след версия".

Няма да изсмуквам от пръстите си някакви догадки - от тази за кръволока Путин до хунтата в Путин, но има два безспорни факта.

Първият е, че в демократични държави опозиционните политици не ги убиват на улицата, но пък това се случва в Африка, Азия и Латинска Америка, т.е. страната ни вече не се отличава от Никарагуа, независимо кой го е направил. Второто е, че не съм виждал нито веднъж да убиват някой, който подкрепя властта - такива не ги нападат дори някакви "лоши хора" на улицата.

Немцов бе убит заради политическа си дейност и това е функция на държавната пропаганда, смята Сергей Пархоменко. "Приключи етапът на говоренето, започна този на убийствата. Това е кампания на лъжи и пропаганда, довела до всичко това и само и единствено за това трябва да се говори днес", каза журналистът. Това е методично подготвено покушение, мястото е избрано нарочно с декора на Кремъл и няма начин 10 минути по-съсно шепа хора в ръководството на страната да не са знаели как точно е ликвидиран Немцов, каза още Пархоменко.

"Да благодарим на държавната телевизия за всичко това", каза по-рано и политологът Леонид Радзиховский.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини