Десетки израелски араби са се присъединили към ИДИЛ

Десетки араби от Израел са се включили в групировката "Ислямска държава", заяви израелският министър на отбраната Моше Яалон.
Изявлението му дойде, след като организацията съобщи, че е екзекутирала израелски арабин, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Няколко десетки израелски араби са се записали в "Ислямска държава" и са заминали да се бият (в Ирак и Сирия, бел. на АФП), някои от тях са убити, други арестувани при завръщането си или преди да заминат, но това не е разпространено явление сред израелските араби", заяви министърът пред националното радио. 

Според него, "не е трудно" да се разпространяват идеите на "Ислямска държава", включително в Израел, благодарение на интернет". 

По повод разпространения вчера от групировката видеозапис за екзекуцията на израелски арабин,обвинен в шпионаж в полза на Мосад, Моше Яалон отрече твърденията на джихадистите. 

"Този израелски арабин няма нищо общо с Мосад, нито с която и да било институция, свързана със сигурността в Израел", каза той. 

На видеозаписа, който трае над 10 минути, момче застрелва в челото човек, представен като Мухамад Саид Исмаил, Показан е в едър план израелският паспорт на жертвата, също така списък с имена и снимки на мъже, представени като израелски шпиони

Израелските тайни служби съобщиха през последните месеци за араби от Израел, убити в редиците на джихадистки организации. През януари те информираха, че са арестувани 7 израелски араби, обвинени, че са планирали създаването наклетка на "Ислямска държава" в Израел

Израелските араби са потомци на 160-те хиляди палестинци, останали в земите си след създаването на Израел през 1948 г. Общността им наброява днес над 1,4 милиона души - 20 на сто от населението на еврейската държава, припомня АФП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини