Елън Мъск: Колата, която може да карате ще бъде забранена

Съоснователят на Тесла Елън Мъск твърди, че колите, които управляваме днес ще бъдат заменени от такива контролирани от роботи. Простото обяснение: Мъск вярва, че компютрите ще вършат много по-добра работа от нас, до степен, при която хората дори ще се превърнат в пречка.

Според Мъск, хората не трябва да се притесняват от независимите автомобили, които ще представляват форма на изкуствен интелект. Той сравни работата на автомобилите на бъдещето с простата асансьорна система, която компанията му е разработила и която прави така, че асансьорът автоматично да пристигне на етажа, на който се намирате.

Мъск казва, че основната цел е да се забрани шофирането на автомобили, заради високия риск за хората при управлението на някои тежки машини например.

Той обаче предупреждава, че промяната ще се осъществи бавно в автомобилната индустрия, какъвто бе случая и с хибридните модели и с електромобилите.

Има 2 милиарда автомобили в света днес. Преминаването към изцяло автономна алтернатива ще отнеме 20 години, е пресметнал Мъск, като отбелязва че капацитетът на автомобилната индустрия е ограничен до 100 милиона нови превозни средства на година.

Тесла вече са добавили някои автоматизирани устройства в колите си, но сега работят върху технология, която съвсем сама ще управлява автомобила. Режимът "автопилот" представен в Model S ще може да сменя скоростта, да натиска спирачка и да ви държи в правилната лента, използвайки бордови сензори. Следващата логична стъпка включва комбинирането на горните функции, с такива за управление на колата по магистралите и навигационни функции, което ще направи колата изцяло независима от шофьора. В интервю през октомври Мъск казва, че колата, по която работят в момента ще е "90% управлявана от автопилот"

Най-големите предизвикателства пред създаването на незивисимите коли са затворените пътища, отворените капаци на шахти, играещите деца и велосипедистите, казва Мъск. Доста неща, на които роботизираната кола може да се натъкне.

На помощ идват автоматизирани системи, които сканират пространството наоколо. Решението на NVIDIA, наречено Drive, може да идентифицира хора, пътни знаци и други обекти, като тенденцията е то да се усъвършенства в бъдеще. То върви ръка за ръка с дигитално табло и комптърът на NVIDIA Drive PX. Този компютър е оборудван с два мобилни процесора Tegra X1 и може да обработва изображения от дузина камери в реално време. Компанията разработва тази система за автомобилопроизводители с надеждата тя да стане част и от независимите коли на бъдещето. Днес NVIDIA обявиха, че ще пуснат на пазара системата през май на цена от 10 000 долара.

Освен подобряване на бордовите сензори и компютрите, Мъск е загрижен и за възможността от хакерски атаки върху превозните средства. Той казва, че са положили много усилия в тази посока и са наели трети страни, които да извършат такива атаки, за да изпробват надеждността.
Едно възможно разрешение на проблема би било честото актуализиране на софтуера, което Мъск казва, че ще бъде факт в колите на Тесла по-късно през годината.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини