БСП иска общ кандидат за кмет на Кърджали ,подкрепен от партиите извън ДПС

БСП предлага да бъде излъчен общ кандидат за кмет на Кърджали от партиите с изключение на ДПС. Кандидатът трябва да бъде еднакво отдалечен от всички политически формации, които ще застанат зад него. Трябва да намерим консенсус.Това заяви за Кърджали бг вести областния лидер на БСП Георги Кючюков. Зад кандидатура,подкрепена от повече политически формации се изказали на събрания редовите членове на социалистите. Кандидатът за кмет трябва да е разпознаваем с качества. Издигането му не трябва да се възприема като създаванена анти-ДПС фронт ,но е назряла необходимостта да се смени модела на управление на община Кърджали. Монополът на ДПС е вреден , смята Кючуков.
Той изрази песимизъм, че вече е възможна подобна стратегия за предстоящите местни избори, след последните изявления на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Кърджали. Кючуков припомни,че през 2007 г. също е имало подобна идея, но тогава герберите издигат самостоятелна партийна кандидатура в лицета на Стефан Чанев.
ГЕРБ е втора по влияние политическа сила в общината и е нормално да издигне самостоятелен кандидат. Бихме приели подкрепа от други политически формации при достигане на втори тур. Нашите организации номинираха достойни личности и очаквам претендентът ни за кметския стол да бъде достатъчно силен за да стигне на балотаж. Това заяви от своя страна народния представител и областен координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя подчерта,че партията й има ясна анти-ДПС позиция. Караянчева определи идеята на БСП като утопия.
Местните съвети и техните членове отдолу ще определят дали ще имаме тяспоратийна кандидатура или ще търсим по- широка обществена подкрепа, посочи от своя страна областният лидер на ДПС Бахри Юмер. Той каза,че позицията на партията ще се избистри през юни, когато ще вървят номинациите за кандидати за кметове.В края на лятото Централния съвет на ДПС ще обобщи стратегията за вота в Кърджали,подчерта Бахри Юмер.
Идеята за кандидат ,подкрепен от широка партийна коалиция се подкрепя едва от 14,29% от кърджалийци участвали в анкета на сайта Кърджали бг вести. Половината от включилите се в допитването смятат, че Кърджали има нужда от независим кандидат,подкрепен от широк обществен ,а не партиен консенсус. Тяснопартийната кандидатура се приема от 28,57% от включилите се в анкетата. 7,14 на сто признават,че не могат да преценят.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини