Зелените салати с около 140% по-скъпи от миналата година

Цените на зелените салати в момента са с около 140% по-скъпи в сравнение с миналата година по същото време. Това каза Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. По думите му това се дължи основно на липсата на българско производство, предаде Фокус.

„Хубавото е, че това увеличение, колкото и голямо да е, защото то наистина е такова, няма да се отрази кой знае колко на джоба ни, салатите не са нещо основно, което се яде в големи количества. Причината за високите цени са обективни.

Миналата година нашите производители изхвърлиха между 80 и 100 хиляди броя салати, защото в един момент търговците ги изкупуваха по 15 стотинки. Тази година обаче се оказа, че имаме дефицит на български салати и от там дойде високата цена. В момента цената на едро е около 1 лв., което е в пъти повече отколкото миналата година“, обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Едуард Стойчев допълни, че цените на основните хранителни продукти за Великденската трапеза се запазват в сравнение с миналата година. По думите му българското агнешко месо е в наличност, на пазара преобладават българските яйца и не се очаква спекулативно покачване на цените.

„Вносното месо не е по-евтино от българското, но качеството му често не е на нивото на българското“, каза Стойчев. Експертът коментира, че в България цените на месата са едни от най-ниските, но въпреки това като цяло потреблението на всички продукти непрекъснато спада.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини