Арести в България осуетиха кървав атентат в Испания

Арести на джихадисти в България са осуетили кървав план на "Ислямска държава" да извърши невиждан атентат на испанска земя - да отвлече местен жител, да го облече в затворнически оранжев гащеризон, да запише видео на "разпита" му и да го обезглави пред камера, съобщив. „Стандарт“. Прокуратурата към специализирания съд на Испания е повдигнала обвинения за този заговор на 11 членове на джихадистка клетка, разбита на 8 април в автономната област Каталуня. Операцията е започнала след ареста на трима младежи в България на 15 декември 2014 г., опитали се да прекосят границата с Турция на път за Сирия, където са щели да се присъединят към "Ислямска държава", твърдят специализираните прокурори.

Тримата, двама граждани на Мароко и един - на Бразилия, всъщност бяха задържани от ДАНС по сигнал от Мадрид, че срещу тях в Испания се води наказателно производство за съпричастност към терористична група. "Целта на лицата е била транзитно преминаване през страната ни в посока Турция с крайна дестинация Сирия за участие в бойни действия", посочи тогава контраразузнавателната агенция. Тримата, пропътували разстоянието от Испания до България с джип, бяха задържани при опит да излязат от страната през ГКПП "Капитан Андреево" и бяха предадени на МВР, а Хасковският окръжен съд екстрадира в Испания.

Джихадистката клетка, самоопределила се като "Ислямско братство за проповядване на джихад", е планирала повече от един атентат на испанска територия. 11-те джихадисти, сред които и жена, планирали да отвлекат директорка на финансова институция, за която да поискат откуп и с него да финансират "проекта" си. Защитен свидетел твърди, че един от плановете бил да се заложи бомба в еврейска библиотека в Барселона.

 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини