Халифатът заплаши САЩ с нов 11 септември

Терористичната групировка "Ислямска държава" заплаши САЩ с нов мащабен атентат, подобен на този от 11 септември 2001 г.

 За това съобщава организацията SITE, осъществяваща мониторинг на активността на екстремистите в интернет. Последователи на ИД са стартирали онлайн кампания с хаштаг "ПакЩеПодпалимАмерика".

 Заплахите съдържат препратки към 11 септември, както и към атентати в страни от Западна Европа. Към момента броят на използвалите хаштага гони 16 000 потребители, като мнозинството от тях са сторили това на 10 април - деня, в който джихадистката онлайн кампания е стартирала.

 Атентатите на 11 септември бяха осъществени от бойци на "Ал Кайда". Завладени от тях пътнически самолети се врязаха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

 Междувременно египетското крило на "Ислямска държава" разпространи нов видеоматериал, показващ обезглавяване, както и екзекуция на египетски войник, отвлечен при нападение на полуостров Синай, съобщава АФП.

 Видеото, разпространено през нощта по социалните мрежи, не дава информация за обезглавения човек. Досега джихадистите от "Ансар Беит ал Магдес" прилагаха този начин на екзекутиране срещу "шпионите", виновни, че сътрудничат на египетската и на израелската армия.

 Групировката, взела неотдавна името "Провиниция Синай", пое отговорност за повечето зрелищни и кървави атентати в северен Синай, откакто египетската армия свали президента ислямист Мохамед Морси през 2013 г.

 Във видеоматериала египетският войник казва името си и заявява, че е бил пленен при нападение срещу армейски пост на 2 април в северен Синай.

 На този ден в няколко съгласувани атаки на джихадистите загинаха 15 войници и двама цивилни. Тялото на разстреляния войник бе намерено ден след нападенията.

 "Ансар Беит ал Магдес" (Партизани на Ерусалим на арабски език) се преименува на "Провинция Синай" след като се закле във вярност към "Ислямска държава", за да покаже, че полуостровът е част от самопровъзгласения от радикалната групировка халифат върху част от Сирия и Ирак.

 

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини