Украйна: Русия трупа войска по границата, продължава помощта за сепаратистите

Русия е съсредоточила 420 танка и над 53 хиляди войницина границата с Украйна в района на Ростовска област, предаде агенция „Униан"   с позоваване на полк. Велентин Федичев, заместник-командващ на антитерористичните сили.

По думите му, освен танковете по границата са концентрирани близо 1920 бронирани бойни машини, над 500 артилерийски системи, близо 200 реактивни системи за залпов огън, над 380 бойни самолета и почти 130 хеликоптера.

Междувременно украинският президент Пeтро Порошенко заяви, че диверсантите,  заловени в Одеса през последните 2 денонощия, са планирали десетки  терористични актове в града през нощта срещу 2  май.

Задържаните за подготовката на терористичните актове вече са около 50 души. 
По-рано се съобщаваше, че става дума са сепаратистка терористична организация. Проведени са множество обиски, при които са иззети взривни вещества.

Украинските власти отново изтъкват активната роля на Русия за напрежението в Източна Украйна.

Полк. Федичев посочва, че наред с руската  бойна техника, съсредоточена по границата, такава техника е концентрирана и в т. нар. армия на „Новорусия", наброяваща над 31 хиляди души, повечето от които са руски войници.

Той допълва, че Русия "не препятства" създаването на собствени гранични  пропускателни пунктове от страна на т. нар. „Луганска народна република" и собствена охрана на границата с Русия.

По думите му, действията на Москва анулират ролята на Русия като един от гарантите за изпълняването на споразумението от Минск.

Полк. Федичев посчва също, че в района на  Донецксепаратистите създават ударна  бойна групировка.

Русия не само знае за това, но ръководи този процес - чрез руски военни." - коментира Федичев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини