В Панама започна историческа среща на върха на ОАД

Барак Обама и Раул Кастро се поздравиха и си стиснаха ръцете на церемонията по откриването на срещата на върха на Организацията на американските държави.
Според говорителката на Белия дом Бернадет Мийхан двамата държавници са се ръкували и са разменили по няколко думи преди официалното откриване, както през декември 2013 г., когато бяха в Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела, посочва Франс прес цитирана от БТА.

Други американски представители уточниха, че двамата лидери не са имали време за съществен разговор. Първата лична среща между тях е планирана за днес.

Преди четири месеца Обама и Кастро обявиха намерение да нормализират отношенията между страните си. Оттогава се водят преговори за откриване на американско посолство в Хавана и за възобновяване на търговията.

В Панама започна историческа среща на върха

Двудневният форум, в който за първи път участва и Куба, започна в 19:40 часа местно време (03:40 ч. българско време) в присъствието на над 30 държавни ръководители.

"Тази среща има наистина специално измерение, за първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района", отбеляза със задоволство в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса, който определи срещата като "историческа".

Барак Обама се срещна в Панама с кубински дисиденти

Американският президент Барак Обама се срещна с няколко кубински дисиденти малко преди откриването на Срещата на високо равнище.

Сред дисидентите бяха адвокатката и независима журналистка Ларица Диверсент и историкът и политолог Мануел Куеста Моруа.

В срещата участваха десетина представители на гражданското общество, дошли от други страни, както и президентите на Коста Рика и Уругвай.

Обама увери правозащитниците от района, че ги подкрепя.

Дни преди срещата на върха в Панама Моруа огласи в Хавана, че ще представи на форума послание, призоваващо за спазване на човешките права в Куба, и ще настоява за закони за свободата на сдружаване и за открити избори.

В Куба няма законно призната опозиция, а властите смятат опозиционерите за "наемници", които служат на САЩ. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини