Ученикът, смаял САЩ: Бих се върнал в България

18-годишният Стефан Стойков, който бе приет в 18 американски висши училища, заяви, че би се върнал в България, ако има шанс да се реализира.
Българинът, чието семейство е от Ямбол, но емигрира преди 10 г. в Индианаполис, бе лриет с плна стипендия в осемте най-престижни университета от Бръшляновата лига - „Харвард”, „Йейл”, „Принстън”, „Браун”, „Корнел”, Колумбийския университет, Пенсилванския университет и колежа "Дартмут", както и в още 10 висши училища. 

Той постига зашеметяващ успех на изпита SAT. Изкарва 2400 точки от 2400 възможни. 

"Чувството е невероятно. Никога не съм знаел, че ще имам възможността да избирам между най-добрите университети в света. Надявах се да бъда приет поне в един от университетите от Бръшляновата лига. Още не мога да осъзная, че всички тези университети са ме приели. Не мога да го опиша", казва ученикът пред Нова телевизия. 

Стефан споделя, че майка му, която работи като чистачка по домовете, е неговата мотивация. В България Дида Стойкова е работила в мина за добив на желязна руда. 

Мама работи много. Тежката й работа ме вдъхнови и аз да работя здраво", категорично е момчето, което още не е избрало в кой университет ще се запише.

"Справям се добре по всички предмети. Харесва ми историята, но не знам дали няма да си избера нещо друго да уча", коментира още той.

18-годишният Стефан споделя, че би се завърнал в България, ако има шанс да се реализира. 

"Всяко лято се връщам в България, за да се срещна с роднини и приятели. Но това, което не ми харесва е, че трудно можеш да се реализираш. А когато имам възможност да гласувам, бих го сторил", казва ученикът. 

Стефан разкрива, че не седи постоянно зад учебниците. Неговото мото е да се учи ефективно и да не си губи времето в празно зазубряне. Важното според младежа е да имаш стратегия и да си оставяш време за близки, приятели и забавление.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини