Родопските картофи отиват на боклука заради евтин внос от цял свят

Снимка: agroplovdiv.bg

Вносът на картофи от чужбина буквално съсипа производството на истинските родопски картофи в региона на Смолянско.

Хората са в потрес, че тонове продукция от последната реколта залежават по изби и складове, пазар няма, а ако по случайност се появи някой прекупвач, дава смешни цени от по 0.25-0.30 стотинки за килограм.

От извадените над 100 т. картофи в пограничното село Буйново едва преди дни търговци купили 2 т. за консумация срещу смешните 25 ст. на килограм. Символичната цена не покрива дори разходите на местните стопани, а някои от тях държат по 10-15 тона в избите си.

Обявихме първоначално 50 ст. за кило картофи, но никой не купува”, гневи се кметът на Буйново Митко Иванов. Родопчани се чудят как да вадят насъщния, работа няма, срина се и пазарът за картофите, а хората са в паника. Основна причина за резкия спад в цената са евтините вносни картофи, залели зеленчуковите борси, които макар и с много по-лошо качество, стигат до потребителите срещу 40 ст.

„До седмици не продадем ли стоката, ще иде на боклука“, жалват се производителите. Повечето от тях окончателно се отказват от картофопроизводството, което до сега беше един от основните поминъци на десетки села в региона.

Картофи се внасят от Румъния, Полша, Македония, Египет и от къде ли още не, и с ниската цена подбиват пазара. От тях засяха и производителите в полето, малко купиха от нашите семена, които са със сертификат и струват около 1 лв. за кг.”, казва Стоян Грибачев, който сее по 10 дка картофи. От добитите 24 тона за продан са му останали още 3 т. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини