Проверяват реките за сметища, при нередности до 3 хиляди глоба


Масирани проверки за наличие на нерегламентирани замърсявания по речните корита стартира от днес Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян. В рамките на две седмици ще бъдат проверени реките и притоците им във всички общини на територията Смолянска област.

Проверките са на базата на заповед на министъра на околната среда и водите за почистване на водните обекти от отпадъци. Преди повече от месец екоинспекцията е изпратила писма на всички кметове с предписания. Срокът за почистване на речните корита и прилежащите терени от нерегламентирани сметища изтече на 14 април.

Днес се проверяват териториите на община Златоград и община Неделино, на община Борино и община Чепеларе, каза Павлина Димчевска - експерт РИОСВ-Смолян. Общо три екипа са ангажирани в извършване на проверките, извършвани по график.

Отпадъците в непосредствена близост до реките стесняват речното корито и предизвикват наводнения.

При констатиране на нередности, ще следват санкции, категорични са експертите от РИОСВ и допълват, че глобите ще бъдат от порядъка на 1 400 до 3000 лева. Няма да се приемат обяснения, че кметовете не са запознати с наличието на определено сметище, тъй като през месец март се извършиха множество проверки на речните корита, допълват от екоинспекцията.

През миналата година са констатирани инцидентни замърсявания на речни корита, главно със строителни отпадъци, за които са съставени четири акта, казаха още от екоинспекцията.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини