Нов закон отменя "запрещението" - остатък от 1949 г.

Нов закон защитава правото на избор на всеки. Защо се налага приемането му? Става дума за наследеното отпреди повече от 60 години "запрещение" - крайна мярка, която забранява на хора с увреждания да взимат сами решенията си. Министерството на правосъдието предлага запрещението да отпадне, а когато трябва - доверено лице да помага за решенията.В момента в България има 7500 души под запрещение. Тези хора нямат право да се разпореждат със собственото си  имущество, да подписват трудови договори и да гласуват.

„Идеята е да подкрепяме хората с психически увреждания, а не да им обявяваме гражданската смърт като ги поставяме под запрещение”, обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. 

38-годишната Наталия Виткова е с умерена изостаналост. След като вече не е под пълно, а частично запрещение, с помощта на своя довереник Йоана, е успяла да си намери работа.

 „Много добре се чувствам и много ми харесва работата и всички са доволни от мен”, споделя Наталия Виткова. 

Благодарение на своя довереник, Наталия може да взема решения с правни последици.  

„Всяко едно решение, за което тя изпитва затруднение - ние го съгласуваме, докато при настоящата система, ако аз съм неин настойник, аз мога и да не я питам. Аз мога да се разпореждам с нея както си искам”, обяснява социалният работник Йоана Николова.

„Имам право сега да работя, да си купя каквото искам, да подписвам договор”, хвали се Наталия Виткова.

Сега действащото правило на запрещението, според работещите в социалната сфера, често ощетява хората.  

„Дори някои са пращани в институции от роднини, само да се наследят имоти”, коментира Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения.

А Йоана вече вижда положителната промяна при Наталия и се надява законътда да бъде приет и да заработи.

„Абсолютно е за добро, стига да не остане само на хартия”, казва социалният работник Йоана Николова.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини