Лукашенко си даде вечен имунитет

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и не позволява на живеещите в изгнание опозиционни лидери да се кандидатират на бъдещи президентски избори, съобщи „Гардиън“.

Теоретично законът се прилага за всички бивши президенти и членове на техните семейства. На практика той се отнася само за 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с железен юмрук вече почти 30 години.

Новата мярка изглежда има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да елиминира потенциални претенденти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г.

Законът значително затяга изискванията към кандидатите за президент и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, които през последните години избягаха в съседни държави. Право да се кандидатират имат само граждани на Беларус, които са пребивавали постоянно в страната в продължение на най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Беларус беше разтърсена от масови протести по време на спорното преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 г., което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната.

Лукашенко е обвиняван и в участие в незаконното прехвърляне на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

Според текста на новия закон, ако Лукашенко напусне властта, той „не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските му правомощия“.

В текста се каза още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде осигурена пожизнена държавна защита, медицинско обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен пожизнен член на горната камара на парламента.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская, която през 2020 г. избяга в съседна Литва, заяви, че новият закон е отговор на Лукашенко на неговия „страх от неизбежното бъдеще“, като предположи, че Лукашенко трябва да се притеснява какво ще се случи с него, когато напусне властта.

„Лукашенко, който съсипа съдбите на хиляди беларуси, ще бъде наказан според международното право и никакъв имунитет няма да го защити от това, това е само въпрос на време“, каза Тихановская.

Политическата опозиция в страната иска разследване на изчезването на опозиционни политици и извеждането на украински деца от Украйна.

„Ще гарантираме, че диктаторът ще бъде изправен пред съда“, каза Тихановская, като подчерта, че в Беларус все още има около 1500 политически затворници зад решетките, включително носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини