Секретната совалка X-37B се готви за нова мисия

Засекретеният орбитален безпилотен апарат X-37B не дава покой на военните експерти вече няколко години.

Едни казват, че той е предназначен за нанасяне на удари от Космоса по наземни обекти, други са на мнение, че става дума за апарат за глобален шпионаж.

Преди дни отбранителното министерство на САЩ публикува свежи данни за следващата мисия на X-37B. Стартът на безпилотния апарат е планиран за 20 май.

Според представител на ВВС на САЩ военните ще провеждат изпитания на експериментален двигател и ще бъдат отработени редица технологии, включително ще бъде проверена стабилността на нови материали в условията на Космоса.

Според изданието Spaceflightnow.com ВВС на САЩ ще бъде тестван маневрен реактивен двигател под названието Hall. Той бил предназначен за повишение на производителността на военните спътници за връзка AEHF.

В двигателя Hall мощността от 4,5 киловата тяга се развива от електричество и ксенон. Преимуществото на използването на електрическата тяга било в това, че ксеноновото гориво е по-леко от традиционния хидразин.

И все пак експертите смятат, че изпитанията на новия двигател се явяват само малка част от истинската мисия на X-37B. Пред изданието Daily Mail един от водещите експерти в областта на защитата на информация разказва, че секретният безпилотен апарат с голяма вероятност ще изпитва технологии, които ще разширят възможностите на САЩ за глобален шпионаж.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини