Първи случай на заразяване на човек с чума от куче регистрираха САЩ

Когато мъж от Колорадо се заразил с чума от 2-годишния си питбул териер и предал заразата на други 4 души, резултатът бил най-големия бум на болестта от 88 години насам и първият случай в света на предаване на заболяването от куче на човек според изследване публикувано от Американския център за контрол и превенция на заболяванията.

Първоначално се смятало, че първият идентифициран с чума пациент, който бил на средна възраст е болен от пневмония. Едва 10 дни по-късно след като състоянието му се влошило, лекарите осъзнали, че се е заразил с пневмонична чума. Заболяването, което атакува белите дробове, се причинява от същите бактерии, които причиняват и обикновената бубонна чума и най-често се предава на хората чрез ухапвания от бълхи.

По-късно изследователите проследили контактите на човека и така достигнали до кучето му, което починало като кашляло кръв. Това е първият случай в САЩ на предаване на болестта от куче на човек. Още 3 други случая са били регистрирани на заболяването - двама ветеринари и близък приятел на заразения.

Пациентът се възстановил след 23 дни прекарани в болинцата през юли 2014, след като е бил третиран с антибиотици с широк спектър на действие. Другите трима пациенти също са оздравeли.

Било е установено, че 114 души са били в контакт с четиримата заразени, като им е било наредено да наблюдават себе си за признаци на треска.

"Честно казано, една от най-големите изненади при това разпространение на болестта е източникът", казва Джон Дъглас, един от авторите на изследването. Той припомня, че обикновено кучетата не се заразяват с чума или прекарват заболяването много леко.

Чумата е ендемична за западните щати, особено Аризона, Калифорния, Колорадо и Ню Мексико, според проведено изследване. Предаването и от куче на човек е първият подобен документиран случай. В западните щати е по-обичайно човек да се зарази от бълхите които прерийните кучета пренасят.

Сегашната поява на болестта бележи най-големия бум и първия случай на възможно заразяване от човек на човек от избухването на епидемията в Лос Анжелис през 1924 г. Пневмоничната чума, която причинява пневмония е рядко срещана в САЩ. Едва 74 случай се били регистрирани между 1900 и 2012 год. Около 8 случая от всички видове чума се реистрират всяка година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини