Михаил Миков: Повече справедливост, за повече солидарност

Днес по улиците на цяла България хората казват: "Ние знаем правата си, имаме сили да се борим за тях, искаме достоен труд и по-справедлива България!".

С тези думи председателят на БСП Михаил Миков се обърна към симпатизантите на партията, които се събраха в Борисовата градина на митинг по случай Деня на труда - 1 май.

 По традиция БСП организира шествие, което тръгна от площад "Народно събрание" и завърши с митинг и концерт в Борисовата градина, информира БГНЕС.

"Това е ден, писан с кръв, който ни подсеща, че 2 века работещите се борят за своите права", каза Михаил Миков по време на митинга в Борисовата градина и припомни, че до 1918 година България няма 8-часов работен ден, а до 1936 година България няма право на отпуска.

 1 май не е само ден на социалистите, на политиците и синдикатите, а на онези 272 000 души, най-бедните работещи в Европа, на които днешното правителство отне по 408 лева, по 408 хляба на тези работещи бедни, каза Миков. 1 май е ден на всички онези, които търсят работа и на всички, които споделят или не споделят една платформа, но имат правото на достоен труд, достойно заплащане, безопасни условия на труд и условия, в които работниците не попадат в ситуации като тези в Горни Лом и Иганово, подчерта още Миков.

 "Когато не отстояваш правата си, нямаш право да искаш по-справедливо бъдеще. Когато не протестираш, трудно ще намериш сили да празнуваш. На тези, които днес ги няма тук и които гледат на 1 май като някакъв остатък от времената, искам да им кажа, че ако правата не се отстояват, се отнемат. Ако не се празнува 1 май, се протестира на 1 май и има примери за окървавени протести", каза Михаил Миков.

 Цяла България трябва да види това грандиозно шествие, призова той и припомни, че днес по улиците на цяла България хората казват: "Ние знаем правата си, имаме сили да се борим за тях, искаме достоен труд и по-справедлива България!".

Традиционно социалистите дълбоко ценим и уважаваме този празник и по традиция правим митинги в подкрепа на трудещите се хора, защото този ден обединява усилията на всички трудещи се за достоен живот, справедливи доходи и сигурност, отчете председателят на софийската организация на БСП Калоян Паргов. "За съжаление, днес не можем да се похвалим с нито едно от тези неща", каза той.

 Поради тази причина Паргов сподели, че иска да се обърне към пенсионера с малката пенсия, хората в неравностойно положение, младият човек, който няма пари за образование или не може да намери работа, към всички онеправдани и унижени българи. "Моята търпимостта на моята партия се изчерпа. Време е да гръмне черешовото топче, време е за справедливост", каза Паргов.

 "Ние повече няма да търпим условията, на които тези хора са подложени и оттук - нататък БСП ще е на улицата с тях, за да се бори за техните права и справедлив живот", обеща Паргов. По време на митинга слово държаха част от коалиционните партньори на БСП и журналистът от в-к "Дума" Велислава Дърева.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини