9 °C

Защо съветниците от БСП са против проекта за "кучкарник" в Смолян и искат оттеглянето му

След проведената на 30 януари 2020 година сесия на общинския съвет, петимата общински съветници от БСП в Смолян, дадоха пресконференция пред медиите, за да коментират приетия бюджет и важни теми, като изграждане на временен приют за кучета. От БСП са против изготвения от Община Смолян проект, който според тях е много скъп и няма да бъде ефективен.

Стефан Сабрутев обяви, че спешно трябва да се направи нов проект, да се избере друг терен извън пределите на града, за да има ефект от парите, отпуснати от държавата, а не просто да се „усвоят едни пари“. Предложението за оттегляне на проекта в този му вид, беше направено още по време на сесията, но тогава предложението не беше подкрепено.

Обществената поръчка за изграждане е обявена през ноември 2019г., изпълнител все още не е избран, а според Сабрутев проблем е  изборът на стария терен, където е имало приют за кучета и оскъпяването на проекта. Сградата там трябва да се реконструира, да се взривят скали и да се направят подпорни стени, за да се обособи място за двор за разходка на животните, както изискват нормите на ЕС, за да стане временен дом за 60 кучета. „И ние ще изхарчим 1 267 000 лв. за това нещо. На едно голо поле строителството е много по-евтино, дори земеделска земя покрай някое село да купим, те се търгуват по 1000-1500лв. на декар. Ще изберем място с ток и вода, единственият проблем, който е най-сложен е отпадните води. Има начини за решение.“, коментира съветникът от БСП и поясни, че може да се направи септична яма или пречиствателна станция. „Нова сграда няма да струва колкото една реконструкция. Най-големия проблем, който е заложен в проекта е това, че искат да копаят скала, за да освободят място за разходка на кучетата, пък ще се прави и подпорна стена, за да не тръгне да пада.“

За първия етап на проекта са предвидени 230 хиляди лева за дейности, свързани с изграждане на "двор" за животните. Според Сабрутев администрацията е виновна, че не се е погрижила да потърси такъв терен, с каквито е пълно по селата, а ефектът ще бъдат едни спестени 600 хил.лв., три пъти повече места за кучета и възможност да се печели от бездомните на другите общини,  което пък да самоиздържа самия приют.

Още по време на сесията на 30 януари от местната власт опонира, че мястото за изграждане на приюта е избрано, за да се използва старата инфраструктура на закрития вече преди 9 години. Зам.-кметът Марияна Цекова още по време на дебата контрира: „Ако е имало и малка възможност за приют извън града, щяхме да го направим. Още 2012-та година обикаляхме с Палагачева /б.а. към онзи омент зам.-кмет на общината/ местата, за да търсим място, за да не се създава дискомфорт за гражданите. Готова съм да видите количествените сметки -1 266 600 лв- 60 кучета ще домуват, без тези в карантина.

Ако се подпише договор и се направят помещенията, преди животно да иде в клетка, и ако не се осинови- остава доживот за общината и тя трябва да се грижи за него. Това е първа категория обект, преди да получи строително разрешение е имало съгласуване с всички институции. Кучетата преди да влязат да се отглеждат, те минават специален карантинен период и ще живеят в сградата, която трябва да се рехабилитира, защото не отговаря на изискванията по закон. Искахте приют проектирахме го. Авторските права са на проектантите, проектирали първия приют.

Съветниците от БСП са категорични, че проектът трябва да се направи на ново място и с друг капацитет, като при добра организация, до края на годината може да има и изпълнител. Целево държавата отпуска за капиталови разходи, включени в приетия вече бюджет за тази година 670 935лв. Преди това през декември 2018 г в Община Смолян бяха получени 230 хил.лв. с решение на правителството, с което сумата, която държавата дава за изграждане на въпросния приют е около 900 хил.лв.

„По данни, които получихме на комисиите, когато се завърши на 100% приютът ще струва 1 276 699 лв. и за  са предвидени 60 кучета. Така един апартамека за куче ще струва 21 278лв. Това са пари от държавата и тези пари се харчат напълно безхаберно и нерационално. Настояваме веднага да се прекрати процедурата по избор на изпълнител, да се сформира спешно комисия по избор на терен за изграждане на нов приют, да се започне процедура по промяната на предназначението на този терен и незабавно проектиране на нов такъв. След това да се проведе процедура нова по избор на изпълнител, по-добре да се забавим малко, но да икономисаме едни сериозни пари на общината, които могат да се ползват за друга инфраструктура.“ обобщи позицията на светниците от БСП Сабрутев. 

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
27 фев 2020
Последни новини