Защо съветниците от БСП са против проекта за "кучкарник" в Смолян и искат оттеглянето му

След проведената на 30 януари 2020 година сесия на общинския съвет, петимата общински съветници от БСП в Смолян, дадоха пресконференция пред медиите, за да коментират приетия бюджет и важни теми, като изграждане на временен приют за кучета. От БСП са против изготвения от Община Смолян проект, който според тях е много скъп и няма да бъде ефективен.

Стефан Сабрутев обяви, че спешно трябва да се направи нов проект, да се избере друг терен извън пределите на града, за да има ефект от парите, отпуснати от държавата, а не просто да се „усвоят едни пари“. Предложението за оттегляне на проекта в този му вид, беше направено още по време на сесията, но тогава предложението не беше подкрепено.

Обществената поръчка за изграждане е обявена през ноември 2019г., изпълнител все още не е избран, а според Сабрутев проблем е  изборът на стария терен, където е имало приют за кучета и оскъпяването на проекта. Сградата там трябва да се реконструира, да се взривят скали и да се направят подпорни стени, за да се обособи място за двор за разходка на животните, както изискват нормите на ЕС, за да стане временен дом за 60 кучета. „И ние ще изхарчим 1 267 000 лв. за това нещо. На едно голо поле строителството е много по-евтино, дори земеделска земя покрай някое село да купим, те се търгуват по 1000-1500лв. на декар. Ще изберем място с ток и вода, единственият проблем, който е най-сложен е отпадните води. Има начини за решение.“, коментира съветникът от БСП и поясни, че може да се направи септична яма или пречиствателна станция. „Нова сграда няма да струва колкото една реконструкция. Най-големия проблем, който е заложен в проекта е това, че искат да копаят скала, за да освободят място за разходка на кучетата, пък ще се прави и подпорна стена, за да не тръгне да пада.“

За първия етап на проекта са предвидени 230 хиляди лева за дейности, свързани с изграждане на "двор" за животните. Според Сабрутев администрацията е виновна, че не се е погрижила да потърси такъв терен, с каквито е пълно по селата, а ефектът ще бъдат едни спестени 600 хил.лв., три пъти повече места за кучета и възможност да се печели от бездомните на другите общини,  което пък да самоиздържа самия приют.

Още по време на сесията на 30 януари от местната власт опонира, че мястото за изграждане на приюта е избрано, за да се използва старата инфраструктура на закрития вече преди 9 години. Зам.-кметът Марияна Цекова още по време на дебата контрира: „Ако е имало и малка възможност за приют извън града, щяхме да го направим. Още 2012-та година обикаляхме с Палагачева /б.а. към онзи омент зам.-кмет на общината/ местата, за да търсим място, за да не се създава дискомфорт за гражданите. Готова съм да видите количествените сметки -1 266 600 лв- 60 кучета ще домуват, без тези в карантина.

Ако се подпише договор и се направят помещенията, преди животно да иде в клетка, и ако не се осинови- остава доживот за общината и тя трябва да се грижи за него. Това е първа категория обект, преди да получи строително разрешение е имало съгласуване с всички институции. Кучетата преди да влязат да се отглеждат, те минават специален карантинен период и ще живеят в сградата, която трябва да се рехабилитира, защото не отговаря на изискванията по закон. Искахте приют проектирахме го. Авторските права са на проектантите, проектирали първия приют.

Съветниците от БСП са категорични, че проектът трябва да се направи на ново място и с друг капацитет, като при добра организация, до края на годината може да има и изпълнител. Целево държавата отпуска за капиталови разходи, включени в приетия вече бюджет за тази година 670 935лв. Преди това през декември 2018 г в Община Смолян бяха получени 230 хил.лв. с решение на правителството, с което сумата, която държавата дава за изграждане на въпросния приют е около 900 хил.лв.

„По данни, които получихме на комисиите, когато се завърши на 100% приютът ще струва 1 276 699 лв. и за  са предвидени 60 кучета. Така един апартамека за куче ще струва 21 278лв. Това са пари от държавата и тези пари се харчат напълно безхаберно и нерационално. Настояваме веднага да се прекрати процедурата по избор на изпълнител, да се сформира спешно комисия по избор на терен за изграждане на нов приют, да се започне процедура по промяната на предназначението на този терен и незабавно проектиране на нов такъв. След това да се проведе процедура нова по избор на изпълнител, по-добре да се забавим малко, но да икономисаме едни сериозни пари на общината, които могат да се ползват за друга инфраструктура.“ обобщи позицията на светниците от БСП Сабрутев. 

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини